Sök

Schibsted ska sälja sin post i Viaplay

ViaplaySchibsted

Jørgen Madsen Lindemann och Kristen Skogen Lund. Foto: TT/Press

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Det blev bara ett kort inhopp i Viaplay för Schibsted.

Det norska mediabolaget har beslutat sig för att sälja.

Det är i vd-ordet i Schibsteds i ondagens rapport som försäljningsavsikterna framkommer. 

"Efter en grundlig utvärdering av våra alternativ, och med tanke på den kommande förändringen av vår bolagsstruktur, har vi tagit beslutet att avveckla och lämna vår investering i Viaplay", skriver Schibsteds avgående vd Kristin Skogen Lund i delårsrapporten. 

Schibsted köpte in sig i Viaplay hösten 2023 efter att aktiekursen i det svenska streamingbolaget rasat brant under våren och sommaren. I mitten av september flaggade Schibsted för drygt 10 procent av aktierna, en investering på cirka 350 miljoner kronor.

Då sade Kristin Skogen Lund att Viaplays "starka position som streamingleverantör" skulle passa "väldigt bra" med det norska bolagets mediaverksamhet, och hon var övertygad om att det norska bolaget skulle kunna stöjda värdeskapandet i Viaplay. 

Sedan dess har Viaplay beslutat att genomföra emissioner som kommer att späda ut alla ägares innehav kraftigt med undantag för de två storägarna Canal Plus och PPF. Aktiekursen har fallit kraftigt från tidpunkten då Schibsted investerade, med mer än 90 procent, och Schibsted ser ut att förlora nästan hela det investerade beloppet. 

I december meddelade Schibsted att koncernen kommer att delas i två delar: Ett bolag för bolagets marknadsplatser och ett annat för tidningsverksamheten (grovt sammanfattat). 

Kristin Skogen Lund meddelade för övrigt på onsdagen att hon kommer att lämna sin post när bolaget har hittat hennes efterträdare. 

Läs mer