Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Cake-anställda måste jobba – utan lön

I förra veckan gick Cake i konkurs. Foto: Press

Dagarna går. Ännu har anställda på konkursade Cake inte fått ut sin januarilön. Trots det måste de gå till jobbet.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Elfordonsbolaget Cake gick in konkurs förra veckan, efter nio år och nästan 700 miljoner kronor i intaget riskkapital, merparten via den emission som genomfördes hösten 2021. I peaken värderades bolaget till cirka 2 miljarder kronor.

I ett brev till anställda skrev grundaren och vd:n Stefan Ytterborn att bolaget förhandlade in i det sista för att lösa bolagets finansiella problem. 

”Vi befann oss i förhandlingar till det bittra slutet. Vi var nära att nå målet om ett brygglån på 13 miljoner kronor, för att täcka löner och skatter, innan en större runda som fanns runt hörnet, men vi missade med 1-3 miljoner till slut”, skrev han bland annat.

Nästan en vecka in i februari så har de anställda i Cake ännu inte fått sin januarilön, skriver DI Digital. Nu försöker konkursförvaltaren Jakob Callmander vid advokatbyrån Fylgia få in besluten till länsstyrelsen så att anställda omfattas av den statliga lönegarantin. 

Trots att de inte får betalt så måste anställda gå till jobbet. Så mycket som möjligt ska vara i gång inför en potentiell försäljning av konkursboet. 

”All personal har arbetsplikt, men till exempel service är det inte säkert att kunderna kan förvänta sig i detta skede”, säger Jakob Callmander till DI

Cake har tillverkning i Taiwan och montering i Taiwan och Sverige. Vid sidan av det har bolaget affärer i bland annat Los Angeles, Paris och Milano. Cake har cirka 139 anställda. 

LÄS ÄVEN: De ägde aktier i Cake vid konkursen – här är största förlorarna

LÄS ÄVEN:  Cake i konkurs – här är grundarens brev till de anställda

Läs mer