Sök

Heart Aerospace tar in 1 miljard i ny runda

Heart Aerospace

Klara Forslund och Anders Forslund grundare Heart Aerospace. Foto: Press

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Svenska startupen backas av Bill Gates.

Det svenska elflyget Heart Aerospace har rest totalt 107 miljoner dollar, det vill säga över 1 miljard svenska kronor, i en B-runda. Det skriver bolaget i ett pressmeddelande på torsdagen.

De nya pengarna ses som en viktig milstolpe på resan mot kommersiell trafik.  

Bland nya investerarna finns danska Sagitta Ventures. Övriga investerare som nämns är Air Canada, Bill Gates Breakthrogh Energy Venture, Norrsken VC, Y Combinator, United Airlines och EQT Ventures. 

”Vi skulle inte kunna vara mer glada över den här rundan”, säger Heart-vd:n Anders Forslund som grundat bolaget tillsammans med Klara Forslund

”Den här investeringen tar oss längre i vår ambition att få ner koldioxidutsläppen och demokratisera flygresandet.”

EQT-partnern Ted Persson kommer i samband med investeringsrundan att ta klivet in i Hearts styrelse. 

”Som någon sa, stenåldern tog inte slut för att det tog slut på stenar och den fossila eran ska inte ta slut för att vi tar slut på fossila källor. Heart Aerospace kommer att ta koldioxidminskningen till skyarna och vi är väldigt stolta att finansiera teknologin som fundamentalt kommer att förändra flygindustrin”, säger han.

John Slattery, toppchef på motortillverkaren GE Aerospace, kom in som ordförande i somras. Han välkomnar Ted Persson i styrelsen: 

”Ted kommer in till Heart Aerospace styrelse med en rikedom av expertis inom produktdesign, UX-erfarenhet, storrytelling och varumärkesbyggande”, säger han. 

Flygjättar pumpar in pengar

Heart Aerospace kommer att använda det nya kapitalet för att bygga upp verksamheten ytterligare och fortsätta resan med att certifiera det första hybridplanet, ES-30, ett plan tänkt för regionala resor med plats för 30 passagerare. 

Andrew Chang är investeringschef på amerikanska United Airlines som investerar i Heart. 

”När det väl tas i drift så tror vi att Hearts ES-30 kommer att ha potentialen att minska vårt klimatavtryck på regional nivå i hela landet”, säger han. 

Heart Aerospace har i skrivande stund 250 beställningar på planet med möjlighet att sälja ytterligare 120 stycken. Utöver detta har man tecknat avsiktsförklaringar om att leverera 191 plan.

Sedan start har Heart Aerospace tagit in 1,4 miljarder kronor i riskkapital, det nya kapitaltillskottet inräknat. 

LÄS ÄVEN: Charmade Bill Gates på 8 minuter – på väg att ta in 600 miljoner

LÄS ÄVEN: Grundarna berättar – så ska de få oss att flyga på el inom sex år 

Läs mer