Sök

Volvo överväger att dela ut Polestar – ska strypa pengakranen

Volvo CarsPolestarFordon

Volvo Cars vd Jim Rowan. Foto: TT

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Jätten vill koncentrera sig på sin egna resa, heter det.

För en vecka sedan varslade elbilsbolaget Polestar 15 procent av personalen, som en del i bolagets ambition att öka lönsamheten och banta finansieringsbehovet. 

När nu Polestar-ägaren Volvo Cars redovisar sina siffror för det fjärde kvartalet står det klart att biljätten faktiskt överväger att dela ut innehavet till aktieägarna. 

”När Volvo Cars går in i nästa fas av sin transformation, inklusive omfattande investeringar för att skapa och införa ny teknik och framtidssäkrade produktionsanläggningar, ligger företagets fokus på att utveckla Volvo Cars och koncentrera sina resurser på sin egen ambitiösa resa”, skriver bolaget, som äger strax under 50 procent i Polestar, i sitt bokslut. 

”Volvo Cars utvärderar därför en potentiell justering av Volvo Cars aktieinnehav i Polestar, inklusive en utdelning av aktier till Volvo Cars aktieägare. Detta kan leda till att Geely Sweden Holdings blir en betydande ny aktieägare.”

Geely kommer att fortsätta att de fullt operativt och finansiellt stöd till Polestar men Volvo kommer inte längre gå in med finansiering i företaget, skriver Volvo.

Biljätten kommer däremot att förlänga återbetalningsperioden för det befintliga konvertibellånet med 18 månader till slutet av 2028.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer