Sök

Riskkapitalister hotar fly landet – om lagen inte ändras

riskkapitalInvestering

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

”Enda sättet att överleva finansiellt blir att flytta utomlands.”

Det pågår en strid mellan svenska riskkapitalister och Skatteverket om hur det som kallas “carried interest” ska beskattas, om det räknas som tjänsteinkomst eller kapitalinkomst. Skatteverket anser att det är ersättning för utförd prestation medan riskkapitalbolagen menar att det bör betraktas som avkastning på en investering och därmed beskattas lägre.

Nu har riskkapitalisternas branschorgan vädjat till regeringen om att sätta ner foten och lagstifta. De anser att beskattningen är ojämlik och hotar med landsflykt om det inte blir någon ändring, skriver Dagens Industri med hänvisning till nyhetsbyrån Siren. 

Bakgrunden till striden är att sju tidigare och nuvarande anställda på riskkapitalbolaget IK Investment Partners upptaxerats med mångmiljonbelopp. Även 18 på EQT har upptaxerats med runt 600 miljoner kronor, skriver tidningen, däribland ordföranden Conni Jonsson som personligen upptaxeras med 124 miljoner kronor. 

Organisationen SVCA skriver att Skatteverket försöker ändra praxis retroaktivt och att myndigheten försöker att kringgå den demokratiska processen. 

”Enda säkra sättet att överleva finansiellt blir att flytta utomlands och sälja de flesta tillgångar i Sverige”, står det. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer