Sök

Tidigare Viaplay-toppen Azra Osmancevic blir vd i Third Ear – tar över efter grundaren

Third ear studiospodcast

Azra Osmancevic, ny vd på Third Ear. Foto: Press

Åsa Johansson

Åsa Johansson

Reporter

Azra Osmancevic, tidigare högt uppsatt inom krisande Viaplay, blir vd på poddbolaget Third Ear.

För knappt ett år sedan kom nyheten att Third Ear och Podspace slås ihop till ett gemensamt poddhus. 

“Tillsammans ska vi utveckla den teknikpartner vi hela tiden önskat hade funnits för Third Ear och förenkla för stora publicister och poddskapare att monetisera, distribuera och växa sina podcasts, utan att för den sakens skull tappa flexibilitet, kontroll eller ägandeskap över sina rättigheter och sin publik”, sa Third Ear-grundaren och vd:n Carl Fridsjö.

Nu sker ytterligare förändringar inom poddbolaget. 

Det har kommit till Breakits kännedom, genom handlingar hos Bolagsverket, att företaget får en ny vd. In kliver nämligen den tidigare Viaplay-toppen Azra Osmancevic som nu blir högsta chef på Third Ear. 

Efter att Breakit vid upprepade tillfällen försökt nå Azra Osmancevic skickar bolaget ut ett pressmeddelande, i vilket hon säger att hon är "otroligt glad för möjligheten".

"Jag sätter stort värde i high end-berättande som går hand i hand med affärs- och samhällsnytta, och tycker att Third Ear med önskvärd tydlighet har lyckats särskilja sig från övriga spelare på podcastmarknaden genom sin dedikering till högkvalitativt och dramaturgiskt berättande samt lojala lyssnarskara", skriver Azra Osmancevic.

Hon skriver även att podcastens etablering i medielandskapet fortfarande är i startgroparna i flera avseenden, och att det medför "många spännande möjligheter framöver". Hon skriver även om att hon är "medveten om och ödmjuk inför de tuffa utmaningar som behöver tacklas" för att driva på utvecklingen i poddbranschen.

Så sent som i slutet av augusti i fjol rapporterades att Azra Osmancevic skulle lämna krisande Viaplay vid årsskiftet. Då hade hon en roll med ansvar för Viaplay Studios i samtliga länder och hade nyligen tagit plats i den nordiska ledningsgruppen. Men den senaste tiden har det varit tämligen turbulent inom bolaget. I juni vinstvarnadeföretaget och koncernchefen Anders Jensen lämnade sin post och ersattes av den tidigare vd:n Jørgen Madsen Lindemann. Efter det berättade bolaget om ett sparpaket och en femtedel av personalen har sagts upp sedan dess. 

Azra Osmancevic driver sedan tidigare även legaltech-startupen Justic och blev tidigare i år utsedd till Framtidens kvinnliga ledare. 

Uppdatering: Bryter upp

Efter att Breakit publicerat den här artikeln skickar Carl Fridsjö ett pressmeddelande till Breakit, där det framgår att Podspace avyttras från koncernen och blir ett fristående bolag – alltså knappt ett år efter att Podspace och Third Ear slogs ihop.

“Affären är ett steg i ett ökat fokus på respektive bolags kärnaffär och syftar till att skapa förutsättningar för fortsatta tillväxtresor”, heter det i meddelandet.

I samband med affären utses Carl Fridsjö till vd för Podspace och lämnar således det operativa arbetet i Third Ear. 

Läs mer