Sök

Feminvest drar igång 100-miljonersfond – ska satsa på bolag som ägs av kvinnor

Feminvestriskkapital

Michaela Berglund, Feminvest. Foto: Press

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Nätverket Feminvest, med Michaela Berglund i spetsen, siktar på att få in 100 miljoner kronor i en nystartad fond. Fokuset kommer att vara techbolag som ägs till en majoritet av kvinnor.

“Vi vill utmana ägandet och det finns ingen annan aktör inom riskkapital som tar ställning på det sättet idag”, säger hon till Breakit.

För nästan två år sedan köpte Michaela Berglund och ett antal andra investerare ut Pepins som ägare från Feminvest. Nätverket som engagerar kvinnliga entreprenörer och investerare har sedan dess samlat 400 ängelinvesterare och runt 50.000 personer har deltagit i några av deras utbildningar och event. 

Nu ska Feminvest ta nästa kliv genom att lansera en fond som enbart investerar i bolag som ägs till minst 50 procent av kvinnor. Michaela Berglund avslöjar att de vill ta in 100 miljoner kronor till fonden – och att de säkrat en tredjedel av pengarna redan. 

“Trots att kvinnor är med och bidrar till bolagens värdeökning och till exits vid börsnoteringar så går kapitalet idag till killar. Vi vet tack vare en undersökning från Allbright att vid varje exit i samband med en börsintroduktion, så äger kvinnor i ledningsgrupp och styrelser mindre än en procent i bolaget”, säger Michaela Berglund och fortsätter:

“Vi vill utmana ägandet och det finns ingen annan aktör inom riskkapital som tar ställning på det sättet idag. Det är en viktig agenda för oss att säkerställa att kvinnor får kapital. Där kan vi vara med och påverka på riktigt.”

Fokus ska ligga på tidiga investeringar i tech- och retailbolag i Norden som har en internationell tillväxtresa framför sig. 

Med sig har Feminvest en investeringskommitté som består av Marianne Österlund med bakgrund från Goldman Sachs, First Ventures vd David Wendel, investeraren Raja Skogland, Asekio-grundaren Hannes Wideteg, Skincitys och Blockets tidigare vd Pernilla Nissler.

Det ska krävas minst 100.000 euro för att investera i fonden. Michaela Berglund berättar att alla kan investera i fonden men att hon samtidigt räknar med att fonden kommer att vara majoritetsägd av kvinnor. 

“Vi kommer att investera från sådd- till a-rundor och storleken kan variera lite beroende på bolag. Men generellt kommer det att röra sig om några miljoner i respektive bolag. Vi har också en ambition att kunna följa bolag och göra följdinvesteringar i de som vi ser en möjlighet att bygga vidare med i många år”, säger Michaela Berglund. 

Hur ser ni på läget att lansera just nu?

“Vi har en marknad där värderingarna har kommit ner och där det börjar bli tydligt vilka som överlever. Det är en bra period att sondera vilka möjligheter som finns ur ett investerarperspektiv.”

Feminvests verksamhet består idag av utbildningar, entreprenörsnätverk, investerarnätverk och från och med nu även av en fond. Under hösten har nätverket lanserat sin verksamhet i Norge och Finland.

Vad är fokuset framåt för övriga Feminvest?

“Det primära fokuset just nu är att etablera oss i flera länder. Det gör också att vi kan hålla örat mot rälsen i investeringsverksamheten.”

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer