Fundedbyme tar in 7,5 miljoner - värderas till 174 miljoner kronor

FundedByMe
Fundedbyme tar in 7,5 miljoner - värderas till 174 miljoner kronor

Daniel Daboczy, vd på Fundedbyme. Foto: Pressbild.

Jonas de Lange

Reporter

Nu har bolaget passerat målet för sin crowdfundingrunda på den egna plattformen.

Med 25 dagar kvar av kampanjen har 230 personer investerat totalt 7,5 miljoner kronor i crowdfundingbolaget Fundedbyme.

“Det känns kul. Vi har fått väldigt fin respons, då måste man också komma ihåg att vi har satt en ganska hög värdering”, säger Daniel Daboczy, vd och medgrundare av Fundedbyme.

Värderingen är milt sagt hög. Trots mörkröda siffror de senaste året har bolaget satt en hissnande värdering på 174 miljoner kronor när man öppnade sin egen gräsrotsfinansieringskampanj.

“Det är en saftig värdering. Tittar man på intjäningen hittills och värderingen så finns det ingen paritet. Däremot finns det andra bolag att jämföra med, Crowdcube värderas till 600 miljoner kronor och Invesdor till 110 miljoner kronor. Man ska inte tittat på var vi är nu utan var vi är om fem år”, säger Daniel Daboczy, vd och medgrundare av Fundedbyme.

Fundedbyme förbereds samtidigt för en börsnotering under nästa år och bolaget kommer att plocka in ännu mer riskkapital än de 7,5 miljoner kronor som hittills kommit in.  

“Vi låter kampanjen gå tiden ut för marknadsföringens skull. Vi har fått godkänt att ta in upp till 24 miljoner kronor. Vi kommer förmodlingen inte att utnyttja hela det beloppet men vi hoppas att kampanjen övertecknas”, säger Daniel Daboczy.

Trots den snabba insamlingen ska man nog vara lite försiktig med att ropa “succé!”. Kampanjerna på Fundedbyme fungerar nämligen så att investerarna endast gör en intresseanmälan för hur mycket de kan tänka sig att investera. Efter att rundan har stängts måste själva transaktionen och pappersarbetet göras på annat håll.

Det innebär alltså att samtliga investerare har möjligheten att ångra sig även efter att man har lovat bort sina pengar via plattformen.

Hur många brukar dra sig ur?

“Det är både uppåt och neråt. Vi har haft folk som har ringt oss och frågat om de får investera ännu mer. I vissa fall har en rätt stor andel droppat ut. Det beror oftast på att bolaget som söker kapital tar för lång tid på sig att färdigställa allt. I snitt är det 5-10 procent som drar sig ur”, säger Daniel Daboczy.

Med tanke på hur snabbt Fundedbyme har dragit sin runda i mål – det tog bara 15 dagar att nå målet – verkar det dock inte vara någon större risk att investerarna drar sig ur.

Läs fler artiklar
LÄS MER