Sök

Spotify får nobben – får inte ha nattarbetare

SpotifyKollektivavtal

Daniel Ek är vd på Spotify. Foto: Press

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Streamingjätten hävdade att de var samhällsviktiga – domstolen höll inte med.

I januari förra året ansökte Spotify om tillstånd hos Arbetsmiljöverket för att få avvika från arbetstidslagen. Spotify ville ha personal som hade beredskap på natten och vid särskilda händelser. Ansökan nobbades av myndigheten som inte ansåg att de levde upp till kraven för dispensen. Då krävs det att de ska tillgodose viktiga samhällsintressen. 

Spotify var inte nöjda med det, utan överklagade beslutet till domstol. Men igår tog Förvaltningsdomstolen beslutet att neka dispensen. Det skriver tidningen Kollega.

Jenny Bengtsson, som är inspektör på Arbetsmiljöverket, säger till tidningen att Spotify nu har tre val. 

  • Sluta med nattarbete

  • Teckna kollektivavtal och reglera nattarbete

  • Söka ny dispens

“Men det är inte något som myndigheten strösslar med”, säger hon.

Jonas Sundberg, ordförande i Unionens fackklubb på Spotify, säger att de har kontaktat företaget för att försöka lösa frågan.

“Men än så länge har de inte visat något intresse av att samarbeta med oss i frågan, utan har istället valt att överklaga till förvaltningsrätten”.

Men där fick bolaget alltså också nobben, och nu är det oklart om Spotify kommer överklaga till nästa instans.

Spotify fick förra året betala en sanktionsavgift på 365.000 kronor för att de hade använt sig av nattarbetare. 

Efter att denna artikel publicerats har Spotify hört av sig med ett uttalande som kan tillskrivas en talesperson för bolaget.

"Vi är besvikna på beslutet men har givetvis planerat för denna utkomst. Som en global ljud- och teknikplattform är beredskapstjänstgöring för våra ingenjörer avgörande för att säkerställa oavbruten tillgänglighet för miljontals kreatörer och lyssnare över hela världen. Vi kommer nu att analysera domen och därefter ta ställning till om vi ska överklaga och/eller flytta delar av beredskapstjänstgöringen till våra andra marknader."

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer