Sök

EU-politiker ställer krav – vill att Spotify ska betala artister mer

SpotifyEUMusik

Spotifys vd Daniel Ek. Foto: TT

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Men branschen slår tillbaka.

“I motsats till vad rapporten antyder är musikstreaming mycket fördelaktigt för musiksektorn och leder till ökad mångfald och upptäckande av musik”, Olivia Regnier är europeisk policychef på Spotify och ordförande för branschorganisationen Digital Music Europe.

Sida vid sida med den pågående digitaliseringen dyker det hela tiden upp nya digitala marknader. Men utvecklingen har också skapat konflikter, som när Spotify och andra techbolag har bråkat med Apple om höga avgifter i deras app-butik. Eller i vilken grad personuppgifter får skickas runt i världen till olika tjänster som ett företag använder sig av i sin verksamhet.

Bråken brukar också engagera politiker och de båda nämnda fallen här ovan har resulterat i utredningar och lagar från EU-politiker. 

Idag onsdag ska EU-parlamentet rösta om en rapport med 32 punkter på krav och önskemål som handlar om musikströmning. Det rapporterar Kulturnyheterna som lyfter fram att förslaget som politikerna i EU-parlamentet ska rösta om handlar om att tjänster som Spotify, Deezer och Tidal ska göra en mer rättvis fördelning av ersättning till musiker och upphovsmän.

Omröstningen gäller inte någon ny EU-lag, rapporterar Kulturnyheterna, utan den ska snarare ses som en politisk markering om ett behov av ändrade spelregler på musikmarknaden.

Olivia Regnier är europeisk policychef på Spotify och ordförande för branschorganisationen Digital Music Europe. Hon skriver i ett mejl till programmet att rapporten har fel i frågan.

“I motsats till vad rapporten antyder är musikstreaming mycket fördelaktigt för musiksektorn och leder till ökad mångfald och upptäckande av musik”, skriver hon.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer