Sök

Rapporten visar – så mycket rikare har världens rikaste blivit

Warren Buffet, Larry Ellison och Jeff Bezos. Foto: TT

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Världens fem rikaste har mer än dubblerat sina förmögenheter sedan 2020.

Årets fattigaste dag, det är vad 24 januari brukar kallas, närmar sig med stormsteg. Om det är den fattigaste dagen för alla, låter vi vara osagt. Men om det är några som inte borde behöva bry sig nämnvärt om den 24 januari så är det Jeff Bezos, Warren Buffet, Bernard Arnault, Larry Ellison och Elon Musk.

De har gemensamt att de är de fem rikaste personerna i världen. Och deras förmögenheter har växt snabbt de senaste åren. Det visar en ny rapport från Oxfam som CNN Business har tagit del av. Nyhetskanalen skriver att miljardärernas nettoförmögenhet nu uppgår till totalt 869 miljarder dollar, nära 9 biljoner svenska kronor. 

Sedan 2020 har deras förmögenheter ökat med 114 procent och om utvecklingen fortsätter i samma takt förväntas världen få sin första dollarbiljonär inom ett årtionde. Siffrorna baseras på siffror från Forbes.

Samtidigt slår rapporten fast att nära 5 miljarder människor har blivit fattigare och att det skulle ta nära 230 år innan fattigdom skulle utraderas i nuvarande takt. De skriver också att den rikaste 1 procenten globalt idag sitter på 43 procent av världens finansiella tillgångar.

Läs mer