Har levt med Insplanet i 17 år – Daniel Soussan kliver av som vd

Breakit - Har levt med Insplanet i 17 år – Daniel Soussan kliver av som vd

Daniel Soussan lämnar vd-stolen på Insplanet. FOTO: Insplanet/press.

Erik Wisterberg

Reporter

Insplanet-grundaren Daniel Soussan lämnar över vd-stolen.

Daniel Soussan grundade försäkringsförmedlaren Insplanet, tillsammans med Richard Båge. Nu lämnar han vd-stolen på bolaget där mediejätten Bonnier är delägare. 

Finanschefen Tomas Jonson tar över som vd vid den kommande årsstämman i juni. 

”Jag gör det som jag tror är bäst för bolaget, och det är rätt tid för att få in nytt ledarskap med ny energi och drivkraft”, säger Daniel Soussan, som föreslås bli styrelseordförande i Insplanet.

Han är i dag 44 år – och har levt med sitt Insplanet i 17 av dessa år. I två vändor har Daniel Soussan jobbat som vd för Insplanet. Första gången var efter dotcom-kraschen i 2000-talets början. Den senaste svängen som vd har varat i snart tre år.

”När jag slutade som vd förra gången kastade jag mig in i nya projekt, som Booli och Campanja, lite väl snabbt. Den här gången ska jag inte göra det. Jag ser också otroligt mycket potential i Insplanet”. 

Som Breakit tidigare kunnat berätta hade Bonnier, som i mars 2014 köpte 25 procent av aktierna i Insplanet, en option på att köpa ytterligare 8,4 miljoner aktier motsvarande 62 procent av Insplanet 

Men i slutet av april stod det klart att Bonnier valde att avstå. Enligt Daniel Soussan har inga större ägareförändringar skett sedan dess. 

Aktiekursen för Insplanet, som är noterat på First North, har efter en topp i april backat markant. Sedan årsskiftet är aktien ned 11 procent. 

Omsättningen för 2015 landade på 79,2 miljoner kronor, vilket var en marginell försämring mot 2014. Under den senaste femårsperioden har Insplanet backat år för år, med undantag för 2014.

Rörelseresultatet 2011 skrevs till nära 20 miljoner kronor. Motsvarande siffra för helåret 2015 var blott 10 miljoner kronor. Under första kvartalet 2016 visade Insplanet dock en tillväxt på 9 procent.

Daniel Soussan uppger att Insplanet har haft det tufft med sin lånejämförselsetjänst, som går under varumärket Myloan. 

”Vi visar nu tillväxt i verksamheten, trots att låneförmedlningsdelen utvecklas negativt. Vår största verksamhet, försäkringsdelen, går väldigt bra nu”. 

Konkurrensen inom det heta låneförmedlningssegmentet är hård. Bland annat jobbar Schibsted hårt med sin plattform Lendo, som marknadsförs aggressivt. 

Trots kräftgången har Insplanet inga planer på att skrota låneförmedlningstjänsten 

”Det har under något års tid varit en väldigt konkurrensutsatt marknad, där alla slåss om kunderna. Vi ser att det sker en utslagning inom de mindre låneförmedlarna och vi tror att vi har de bästa förutsättningarna för att vända till tillväxt”, säger Daniel Soussan.

Han ska även fortsättningsvis jobba med Insplanet, nu som styrelseordförande. 

”Jag har levt med bolaget i 17 år, det är en lång tid. Jag är kvar som ägare och föreslås bli styrelseordförande och kommer att få mer tid till att tänka strategiskt kring hur vi ska fortsätta bygga Insplanet när jag lämnar den operativa rollen”. 

Varför vill du själv kliva av som vd?

”Jag gör det för att jag tror att det är det bästa för bolaget, det är mitt primära fokus. Nu har vi en stark efterträdare i Tomas Jonson”. 

Läs fler artiklar
LÄS MER