Wester om noteringen: "Målet att det inte ska påverka min vardag"

Paradox Interactive
Wester om noteringen: "Målet att det inte ska påverka min vardag"

Paradox vd Fredrik Wester tillsammans med figurer från några av de tv-spel som bolaget släppt. Foto: johanna Ekström.

Johanna Ekström

Reporter

Breakit träffar Paradox vd Fredrik Wester direkt efter börsnoteringen - som gjort hans aktier värda en bra bit över en miljard.

Spelfigurerna Victoria III, Trollkarlen och Blorg minglar med ett 50-tal personer i Värtahamnen på Paradox börsnotering under tisdagsmorgonen.

Kaffe, tårta, yogurht och smoothies har dukats upp.

Efter att han har poserat med sina spelfigurer framför kamerorna en bra stund frågar Victoria III, som egentligen är en inhyrd juriststudent, till slut bolagets vd Fredrik Wester vad han egentligen har för roll på Paradox.

Minutrarna tickar ner på en storbildsskärm, och när det bara är tio sekunder kvar börjar en unison nedräkning. Jubel och applåder uppstår, samtidigt som konfetti faller från taket, när det står klart att Paradox kurs vid börsöppning ökat med 35 procent jämfört teckningskursen på 33 kronor.

Fredrik Wester kallar det för en milstolpe, både för företaget och för honom personligen.

“Det ger oss ett korrekt marknadsvärde och det gör att vi kan fortsätta växa, men det har hela tiden handlat om resan snarare än själva destinationen”, säger han till Breakit efter att han ringt i börsens symboliska klocka vid två tillfällen.

Först klockan 9 vid öppningen, och sedan några gånger igen en stund senare för att fotograferna ska få till bra bilder. Tillslut tvingas han hålla för ena örat eftersom det låter så mycket. 

Vad blir nästa milstolpe?

“Vi får se, vi är möjlighetsdrivna. Det finns till exempel stora möjligheter att göra en geografisk expansion, men vi kan också sprida till andra plattformar som konsoler och mobiler, där har vi i nuläget bara tre procent av omsättningen”, säger han.

Som Breakit berättat under tisdagsmorgonen betyder börsnoteringen att Fredrik Westers aktieinnehav, som i och med noteringen minskat från 39,2 procent till 33,3 procent, nu har ett värde på runt 1,6 miljarder kronor. Utöver det har han fått in runt 200 miljoner för de aktier som han sålt i samband med noteringen.

Själv försöker han att inte tänka så mycket på pengarna.

“Det kommer inte att förändra så mycket för mig. Jag ser det mer som ett kvitto på att bolaget går bra”.

“Mitt mål är att det ska förändra min vardag så lite som möjligt. Det bästa är att inte tänka på det och bara köra vidare”, säger han.

Läs fler artiklar
LÄS MER