Sök

Norska AI-giganten säkrar miljardbelopp – utvecklar människorobot

1XAINyemission

Är vi redo för detta? Här är robotarna som precis säkrat en miljard i kapital. Foto: Press

Åsa Johansson

Åsa Johansson

Reporter

Det norska AI-bolaget 1X säkrar nya pengar i en miljardrunda.

“Effekten av att androider ansluter sig till vår mänskliga arbetsstyrka, på våra villkor, kommer att vara transformerande”, skriver Ted Persson, partner på EQT Ventures, som är med i rundan.

Att AI är en hög prioritet i näringslivet råder det inga tvivel om. 

Nu meddelas att AI- och robotföretaget vid namn 1X har tagit in 100 miljoner dollar, alltså motsvarande närmare en miljard kronor, i en serie B-finansiering, enligt ett pressmeddelande. Pengarna kommer bland annat från EQT Ventures och “andra anmärkningsvärda globala investerare.”

Den norska VC-investeraren Sandwater, som Breakit berättade om så sent som tidigare idag, är en av de tidigare ägarna som nu stöttar med mer kapital. Även Samsung Next och den befintliga investeraren Skagerak Capital och Nistadgruppen deltog i rundan. Bolaget har i en tidigare runda backats av OpenAI och Tiger Global.

Kapitalet ska användas till att marknadsföra sin andra generations robot, NEO.

I ett pressmeddelande skriver Bernt Øivind Børnich, vd på 1X, att de är glada över att dessa ledande investerare stödjer 1X:s uppdrag att säkert distribuera androider. 

Även Ted Persson, partner på EQT Ventures, kommenterar: 

"Från Leonardo da Vinci, till dagens sci-fi, har människor drömt om humanoida robotar i mer än 500 år. Det är ett privilegium att bevittna den möjliggörande teknologin som bildas framför våra ögon, i realtid. Effekten av att androider ansluter sig till vår mänskliga arbetsstyrka, på våra villkor, kommer att vara transformerande.”

1X grundades 2014 och har sitt huvudkontor i Norge, med över 80 anställda globalt. Bolaget producerar androider, alltså människoliknande robotar, “för att gynna samhället och möta världens efterfrågan på arbetskraft.”

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer