Avito-grundaren om investeringen i KNC Miner: Vi ångrar ingenting

KNC Miner

Filip Engelbert och Jonas Nordlander. Foto: Jonas de Lange

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Avito-grundarna Jonas Nordlander och Filip Engelbert var två av personerna som blev av med en hel del pengar när KNC Miner gick konkurs.

För ungefär ett år sedan gick Jonas Nordlander och Filip Engelbert in i bitcoingrävaren KNC Miner. Det blev deras största investering någonsin och även deras snabbaste investeringsbeslut. Efter att ha funderat i bara 15 sekunder bestämde de sig för att satsa sammanlagt 5 miljoner kronor.

”När man gör den typen av snabba investeringsbeslut så vet man att man nått toppen av idioti”, sade Filip Engelbert då.

Man skulle kunna tänka sig att det är lätt att ångra en spontaninvestering på 5 miljoner kronor, även om man har cashat in 1,4 miljarder på annat håll. Jonas Nordlander står dock fast vid sitt beslut.

“Man kan inte går runt och ångra sådant. Då skulle man ångra så många saker i livet. Med just KNC så var det en väldigt bra säljpitch och en väldigt kort tidsram. Normalt sett fattar vi inte beslut efter ett telefonsamtal men vi hade fattat samma beslut om vi hade träffat dem först”, säger han och fortsätter:

“Det var ett otroligt starkt team med en intressant produkt som på väldigt kort tid genererade mycket pengar. Det kunde ha fortsatt vara ett fantastiskt bolag men tyvärr gick det inte hela vägen”, säger Jonas Nordlander.

Anledningarna till konkursen som har uppgetts utåt från KNC är framför allt den såkallade Bitcoinhalveringen. Den innebär att resurserna som krävs för att utvinna bitcoin snart kommer att dubblas. Jonas Nordlander har dock fått en lite annan bild av vad det är som inte har funkat.

“Som jag har fått det förklarat för mig handlar det om att man inte lyckades med sin senaste processor. Under åren har bolaget hela tiden tagit fram processorer för att bryta bitcoin som har gjort beräkningar snabbare än konkurrenterna. Plötsligt mötte man ett problem man inte kunde lösa. Det var svårt att se både för oss investerare och för teamet”, säger han.

Kommer ni att ändra investeringssätt nu?

“Vi har inte blivit mer försiktiga. Vi tittar på saker som vi tror, på samma sätt som bitcoin, kan skaka om en industri och ett team som vi tror kan göra det som krävs med rätt bakning. Sedan skulle jag inte fatta beslut på samma sätt som vi gjorde med KNC. Man ska ha koll på produkten innan man investerar”, säger han.

Läs mer