Sök

Hajpade Cryex i finansiell knipa - ägarna tvingas rädda bolaget

NorthzoneCryex

Lotta Eek, vd Cryex. Foto: Press

Breakit

Breakit

Fintechbolaget Cryex jagar nytt kapital samtidigt som företaget blöder.


Cryex, uppbackat av bland andra riskkapitalbolaget Northzone, lanserades som en marknadsplats för kryptovalutor. Efter mycket hemlighetsmakeri kunde Breakit i april berätta att bolaget - redan innan man lanserat någon produkt - släppt idén om bitcoins och andra kryptovalutor.

Istället skulle bolaget satsa på att vara en digital marknadsplats för valutor - med ambitionen att sänka transaktionskostnaderna med upp till 90 procent.

Nu står det klart att Cryex, som alltså bytt affärsmodell, måste ta in nytt kapital under 2016 för att överleva. Enligt uppgifter till Breakit rör det sig om nära 100 miljoner kronor som måste in.

Enligt den senaste årsredovisningen, som sträcker sig från 29 september 2014 till 31 december 2015, omsatte Cryex group 9,5 miljoner kronor och gjorde en förlust på 43 miljoner kronor. Försäljningen bestod i princip enbart av fakturering till bolag inom koncernen så i praktiken gick verksamheten med över 50 miljoner kronor i förlust 2014/2015. 

Inget tyder på att förlusterna minskat under 2016 vilket indikerar att bolaget i år förlorat ytterligare 25 miljoner kronor. Det är riktigt illavarslande med tanke på att det vid årsskiftet endast fanns 27,9 miljoner kronor i kassan. Pengarna är alltså på väg att ta slut och i årsredovisningen, som nyligen blev offentlig hos Bolagsverket, flaggar också styrelsen för att nytt friskt kapital krävs under 2016 för att verksamheten ska kunna fortsätta.

”Under 2016 planerar bolaget en nyemission, sk B-runda, som förutsätts täcka bolagets omkostnader och kapitalkostnader fram till och med redovisningsåret 2017”, skriver styrelsen i årsredovisningen.

Det framgår också av årsredovisningen att nuvarande investerare och aktieägare lovar att hålla bolaget finansiellt flytande genom ett så kallat brygglån till dess att kapitalrundan stängts. Ett brygglån är ett tillfälligt lån som kan ges innan en mer långsiktig finansiering är på plats.

I årsredovisningen är styrelsen, där bland annat Pär-Jörgen Pärson representerar storägaren Northzone, tydlig med att brygglånet är en förutsättning för bolagets överlevnad.

”Ovanstående finansiering från bolagets ägare är nödvändigt för fortsatt drift av bolaget”, konstateras krasst.

Breakit sökte under gårdagen Cryexs vd Lotta Eek upprepade gånger för en kommentar men hon ville inte uttala sig. Tidigt på tisdagsmorgonen uppger hon dock för DI Digital att de nuvarande ägarna gått in med drygt 22 miljoner kronor i kapital i maj.

Därmed tycks den akuta krisen vara avvärjd men problemet med den långsiktiga finansieringen kvarstår. Enligt Lotta Eek ska bolaget ta in ”15 miljoner dollar under hösten”.

Frågan är dock hur lätt det blir att lösa den finansieringen Cryexs  kapitalanskaffning försvåras nämligen sannolikt av kraschen i bitcoin-bolaget KNC Miner. För trots att Cryex ändrat inriktning på verksamheten är risken uppenbar att bolaget fortfarande associeras med kryptovalutor och blockchain-tekniken.

”Visst, de säger att de bytt inriktning nu men det är klart att konkursen i KNC påverkar alla som kan förknippas med sektorn. En sådan jättesmäll smittar ner alla i det här segmentet. Dessutom blöder bolaget och har inte säkert hittat en fungerande affärsmodell”, säger en av Breakits källor.

Tidigare har två av grundarna hoppat av projektet. Något som uppgavs bero just på att bolaget gått ifrån bitcoin-spåret. 

“Jag ska väl inte agera talesperson för de personer som har slutat. Men jag kan konstatera att det finns personer som har en väldigt idealistisk syn på kryptovalutor, att bitcoin och så vidare ska ersätta det nuvarande systemet. Och så finns det personer som har en mer realistisk syn på finansmarknaden. Vi har valt det senare alternativet”, sade Northzones Pär-Jörgen Pärson till Breakit då.

JOHANNA EKSTRÖM / STEFAN LUNDELL

Läs mer