Sök

Vinstmaskinen Flightradar24 fortsätter krossa egna rekord – ökar omsättning och resultat (igen)

Flightradar24

Mikael Robertsson Flightradar24 Foto: Johanna Ekström

Åsa Johansson

Åsa Johansson

Reporter

Flygspårningstjänsten Flightradar24 fortsätter att överträffa sina egna rekord och ökar både omsättningen och resultatet – och det med råge.

“Ett större antal flygpassagerare runt om i världen jämfört med föregående räkenskapsår ledde till en högre användartillväxt”, skriver bolaget.

Allt började som en hobby. 

Men några år senare visade det sig att det som grundarna Mikael Robertsson och Olov Lindberg startat var mer än så: en guldgruva.

Nu lägger Flightradar24, som spårar flygtrafik i realtid, korten på bordet för det senaste året. 

Årsredovisningen för räkenskapsåret, som sträckte sig från första september 2022 till sista augusti 2023, visar på ännu ett rekordår för bolaget. 

Omsättningen ökade till 352 miljoner kronor och resultatet efter finansiella poster uppgick till närmare 230 miljoner kronor. Det kan jämföras med räkenskapsåret innan, då bolaget omsatte 276 miljoner kronor och resultatet efter finansiella poster landade på närmare 200 miljoner kronor. 

Intäkterna kommer från försäljning av digitala prenumerationer och annonsutrymme samt att bolaget i tillägg säljer digitala tjänster till många av världens största bolag inom flygindustrin, heter det i årsredovisningen. 

“Ett större antal flygpassagerare runt om i världen jämfört med föregående räkenskapsår ledde till en högre användartillväxt och därmed även till större tillströmning av nya betalande prenumeranter och högre annonsintäkter.”

Enligt årsredovisningen förväntar sig bolaget en liknande utveckling för det nya räkenskapsåret. 

Flightradar blev även majoritetsägare i bolaget ADSX, som enligt bolagets beskrivning på Bolagsverket bedriver utveckling och försäljning av “system för luftrumsövervakning med avseende på luftfarkoster.”

När Breakit träffade grundaren och vd:n Mikael Robertsson för en lång intervju för ett par år sedan berättade han om bland annat om ett huvudbry: kampen mot konkurrenterna om att komma på en lösning för att placera ut mottagare i världshaven. 

“Vi får inte ihop ekonomin om vi ska placera ut mottagare i haven. Alternativet är att använda oss av egna satelliter, med det är också väldigt dyrt att tillverka, skicka upp och de håller inte så länge utan behövs bytas ut relativt ofta”, sa han då.

Bolaget är ett helägt dotterföretag till MOF Holding. MOF ägs i sin tur av Micke & Olov Holding, vars verkliga huvudmän är Mikael Robertsson och Olov Lindberg, enligt databasen Eivora. 

Breakit söker Mikael Robertsson.

Läs mer