Sök

Hyperloop-sagan över – hajpade bolaget lägger ner

Hyperloop OneFordon

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Hajpade bolaget Hyperloop One skulle transportera människor i tuber i 1000 kilometer i timmen – bland annat mellan Stockholm och Helsingfors.

Nu lägger det ner efter att ha tagit in miljarder i finansiering.

Hyperloop One fick stor uppmärksamhet i Sverige sommaren 2016, då man meddelade planer på att bygga ett supertåg mellan Stockholm och Helsingfors. Hyperloop One var ett av flera startupbolag som satsade allt på den nya ultrasnabba tekniken – där passagerare skulle färdas i tuber i 1000 kilometer i timmen. 

Men det är som luften har gått ut projektet – såväl som de hundratals miljoner dollar som petats in sedan starten 2014. För nästan två år sedan sparkade Hyperloop nästan hälften av personalen. Nu kommer uppgifter om  att bolaget lägger ner, skriver Bloomberg.

Hyperloop One är ett av de äldsta bolagen som satsade på framtidstekniken. Bolaget har dock under den relativt korta tid det funnits uppstått i flera skepnader. Tesla-grundaren Elon Musk är en av personerna bakom idén med Hyperloop-snabbtågen men han har inte funnits med operativt på ett bra tag. Hyperloop One backades under ett tag av Richard Branson, varpå det bytte namn till Virgin Hyperloop. 

När Richard Branson kritiserade Saudiarabien i samband med mordet på journalisten Jamal Khashoggi 2018 så drog kungadömet tillbaka ett planerat projekt med startupen vilket fick till följd att engelsmannen klev ner som ordförande. Dubais hamnoperatör tog då kontrollen över företaget och ritade om affärsidén. Fokus skulle vara på frakt. 

Men nu verkar Hyperloop-sagan vara över. Verksamheten läggs enligt uppgifter ner den sista december. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer