Zoox utmanar jättarna i racet mot självkörande bilar

Uber Google
Zoox utmanar jättarna i racet mot självkörande bilar

Självkörande bil från Google. FOTO: Pressbild/Google.

Erik Wisterberg

Reporter

Hemlighetsfulla Zoox Inc, med avhoppare från Google, Tesla och Apple, siktar på att ta in två miljarder kronor.

Självkörande bilar, en teknologi som är i sin linda, spås kunna skaka om fordonsbranschen rejält. Volvo, taxiutmanaren Uber och sökjätten Googles ägarbolag Alphabet finns bland aktörerna som experimenterar. 

Sebastian Thrun, en av personerna bakom Alphabets satsning på autonoma bilar, ligger bakom Zoox Inc – ett bolag som beskrivs som en hemlighetsfull Silicon Valley-startup inriktad på självkörande bilar. 

Bolaget har 140 anställda, däribland avhoppare från Tesla, Apple och Google.

Nu siktar Zoox, den enda nya startupen med egen licens för att operera självkörande bilar i Kalifornien, på att ta in 252 miljoner dollar, motsvarande 2 miljarder kronor, i riskkapital. Det framgår av dokument som Bloomberg har tagit del av. 

Enligt Wall Street Journal är Hong Kong-baserade AID Partners Capital Holdings Ltd en av finansiärerna. Bolaget lägger 165 miljoner kronor på att ta en ägarandel i Zoox. 

Värderingen i rundan, om den blir framgångsrik, väntas landa på drygt 8 miljarder kronor. Det är i stort sett samma värdering som när General Motors nyligen gick ut med att man köper upp Cruise Automation, en annan startup byggd kring självkörande bilar. 

Totalt har 13 bolag, exempelvis Volkswagen, Ford, Tesla, Google och BWM, fått licens för att testa självkörande bilar i Kalifornien. 

Breakit har tidigare rapporterat om att vägen mot självkörande bilar kan bli krokig. Tidigare i år skedde den första kraschen med en självkörande bil, och nyligen varnade forskare om att tekniken har brister.

Läs fler artiklar
LÄS MER