Sök

Vinner mot spelbolag i unik dom – stöttas av Per Holknekt: “Anar ett flöde av stämningar”

UnibetBetsson

Idag vann en spelare mot Betsson – spelbolaget måste betala tillbaka miljoner. Per Holknekt har stämt Unibet. Foto:TT/Istockphoto

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

I flera månader i rad spelade han för miljonbelopp. Trots uppenbara problem fortsatte bolaget med påträngande reklam.

Idag fick mannen rätt mot Betsson – som ska betala tillbaka nästan 6 miljoner kronor av förlusterna.

Serieentreprenören Per Holknekt driver ett liknande fall mot Unibet och känner sig stärkt av dagens besked: “Jag anar ett flöde av stämningar”, säger han till Breakit.

En man med diagnostiserat spelmissbruk vinner i Patent- och marknadsöverdomstolen mot spelbolaget Betsson. Domen meddelades idag. Nu tvingas Betsson betala tillbaka 5,8 miljoner kronor av pengarna som mannen förlorat på spel. 

Beskedet beskrivs som unikt och är en vändning. Betsson gick nämligen vinnande ur första ronden i Uppsala Tingsrätt. Nu kan fallet gå vidare till Högsta domstolen.

I sin motivering skriver Patent- och marknadsöverdomstolen att det funnits tydliga tecken på att spelaren hade tappat kontrollen över sitt spelande och att dessa varit synliga för spelbolaget, åtminstone från och med att han blev så kallad VIP-kund.

“Domstolen har särskilt beaktat att spelbolaget fortsatt med påträngande marknadsföring av spelet trots att man då känt till att spelaren hade allvarliga spelproblem och därför hade svårt att värja sig mot marknadsföringen.”

"Mycket glada idag"

Serieentreprenören och Odd Molly-grundaren Per Holknekt välkomnar dagens besked. Han har tidigare berättat att spelmissbruket har kostat honom 26 miljoner kronor under 15 år. Idag har han inte spelat sedan 2018 utan arbetar med att driva frågan om bolagens ansvar. 

”Vi alla som samarbetat kring våra respektive rättsfall mot svenska börsnoterade spelbolag är givetvis mycket glada idag. Att få se rätt vinna”, skriver Per Holknekt i ett sms till Breakit. 

Han har själv stämt en annan speljätte på 10 miljoner kronor.

“Mitt fall mot Kindred Group/Unibet som kommer upp i januari är identiskt dagens, så givetvis känner vi oss stärkta efter dagens dom. Jag anar ett flöde av stämningar efter detta”, skriver Per Holknekt till Breakit.

Advokaten Jörgen Hette företrädde mannen som vann mot Betsson. Han har sagt till TV4 Nyheterna att domen är unik i sitt slag eftersom den visar att det går att få tillbaka sina förluster för personer som spelat upp mycket pengar. 

Spelmissbruk är inte ovanligt. Enligt Folkhälsomyndigheten lider drygt fyra procent av befolkningen mellan 16–84 år av någon form av spelproblem. Myndigheten hänvisar till Swelogs stora befolkningsundersökning från 2021.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer