Sök

Peter Carlsson har sålt aktier i Northvolt – för 200 miljoner

NorthvoltFordon

Peter Carlsson på Northvolt. Foto: TT

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Grundaren har under flera år cashat in lite i smyg.

Det är svettigt på den svenska batterisatsningen Northvolts kontor just nu. I en (utmärkt) granskning från Dagens Industri avslöjades i veckan att bolaget både blödde miljarder och har problem med att få igång produktionen och leveranserna. 

Nyheterna kom bara ett par dagar efter att två personer dött efter arbetsplatsolyckor i fabriken i Skellefteå.

På onsdagseftermiddagen kom ett glädjebesked när bolaget meddelade att de får in 12 miljarder i finansiering. Pengarna kommer ifrån ett konvertibellån, alltså ett lån som senare läge kan omvandlas till aktier.

Nu avslöjar Dagens Industri att Northvolt-grundaren och vd:n Peter Carlsson har sålt aktier för 200 miljoner kronor i bolaget under flera år.

Carlsson har de flesta av sina Northvolt-aktier i sitt bolag Rocarma Consulting. 2019 sålde Rocarma Consulting aktier för 20,9 miljoner kronor till systerbolaget Rocarma Friends. Rocarma har 22 delägare, bland annat Creandums grundare Johan Brenner och Staffan Helgesson. Peter Carlsson ska enligt uppgifterna bara ha en minimal andel i bolaget.

Två år senare gjorde en ny affär där de andra delägarna köpte Northvolt-aktier till värde av 172 miljoner kronor. 

Totalt har alltså Peter Carlsson sålt aktier för nästan 200 miljoner kronor i Northvolt. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer