Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Hemlig rapport avslöjar – Northvolt brände fem miljarder på tre månader

Peter Carlsson är vd för Northvolt. Northvolts fabrik i Skellefteå.

Produktionen sjunker i fabriken i Skellefteå – ligger på fem promille av den totala kapaciteten.

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

jon.wahlqvist@breakit.se

Webbredaktör

Förra veckan var mörk för batterisatsningen Northvolt. Inom ett dygn dog två personer efter arbetsplatsolyckor på fabriken. 

Nu avslöjar Dagens industri att bolaget har problem med att få fart på affärerna också. Bolagets delårsrapport för det tredje kvartalet, som tidningen har lyckats få tag på, visar nämligen att produktionen i fabriken är väldigt låg. Bolagets plan var från början att nå full produktion under året men rapporten avslöjar att de inte ens är nära det.

Under årets första nio månaderna levererade Northvolt battericeller motsvarande 79,8 MWh, det är bara 5 promille av den totala kapaciteten på drygt 16.000 MWh.

Det senaste kvartalet minskade dessutom leveranserna av battericeller till bara 13 MWh.

Det har i sin tur resulterat i att försäljningen under det senaste kvartalet sjunkit med 13 procent jämfört med samma period förra året.

Bolaget förklarar produktionsminskningen med uppgraderingar och underhåll av de nya fabrikerna.

Samtidigt som både försäljning och produktion rasat har kostnaderna skenat med 172 procent till 3 miljarder  kronor framförallt för att bolaget har tvingats till stora nedskrivningar av metaller som behövs för att bygga batterier.

Under de sista tre månaderna ökade förlusten från 1,8 miljarder kronor till drygt 5 miljarder kronor. För årets första nio månader har förlusten ökat till 11 miljarder från förra årets 1,3 miljarder. Bara räntekostnaderna har ökat med 1,6 miljarder kronor.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer