Sök

Svenska bitcoin-jätten KNC Miner i konkurs – konkurrensen för tuff

KNC Miner

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

Chefredaktör

Den hajpade bitcoin-grävaren går i konkurs, meddelar bolaget på fredagkvällen.

Breakit har tidigare kunnat rapportera om att den tuffa konkurrensen från bland annat Kina har satt press på den svenska bitcoin-grävaren KNC Miner. Tidigare i år gjorde bolaget bland annat sig av med en femtedel av arbetsstyrkan.

Men nu kommer en bomb av en helt annan magnitud.

I ett pressmeddelande meddelar bolaget, som bland annat backats upp med 125 miljoner kronor från riskkapitalbolaget Accel och Creandum, att bolaget har begärt i konkurs.

En konkursanmälan har lämnats in och rör hela KNC Group, vilket inkluderar KNC Miner.

"På grund av hög osäkerhet kring bitcoin-halveringen som kommer i juli, i kombination med fortsatt snabbt ökad konkurrens från våra konkurrenter, så är kommer bolaget ha väldigt svårt att fullfölja sina åtaganden", skriver bolagets medgrundare och vd i en kommentar.

När Breakit når Sam Cole på telefon förklarar han beslutet ytterligare. Den kommande så kallade bitcoin-halveringen. Det innebär att antalet bitcoin man får för varje nya block man hittar halveras. Med andra ord krävs det dubbla insatsen för att utvinna lika många bitcoin som innan. Det kan göra att lönsamheten försvinner om inte bitcoin-värdet ökar kraftigt.

”Vi visste att det fanns risker med att göra det här i Sverige. Vi siktade mot molnen, inte på att bygga ett mediokert mellanstort företag. Vi tog in stora investerare och chansande. Men det har inte betalat av sig.”

Sam Cole belyser även den allt hårdare konkurrensen - samt den svenska energiskatten.

I Danmark betalar exempelvis datacenter cirka 0,5 öre per kilowattimme – i Sverige är motsvarande siffra 19,2 öre per kilowattimme.

"44 procent av våra intäkter går till energiskatter. Hade vi haft det som resten av den här industrin så hade vi inte gått i konkurs idag. Men vi vet inte om eller när det kommer att förändrats.”

Men hur känns det för dig som grundare och vd?

”Det känns lite som att sälja sin baby liksom. Så det är ingen trevlig dag. Men det är rätt beslut.”

Hur har investerarna reagerat på beslutet?

”De visste också om riskerna när de gav oss pengarna, Creandum har varit med oss hela vägen, och vi kunde såklart frågat om mer pengar. Men enough is enough.”

Det som kommer att hända nu är att Nils Åberg, konkursförvaltare, ska undersöka om det går att driva bolaget vidare. Går det inte blir en försäljning aktuell.

Totalt berörs 35 anställda av beskedet.

Under 2014 omsatte KNC Miner 640 miljoner kronor och gjorde en förlust på 30 miljoner.

Läs mer