Sök

Sweet Capital letar sötsaker i Stockholm: "Vi är ganska kräsna"

Sweet Capital

Christian Dörffer, vd och medgrundare av Sweet Capital. Foto: Johanna Ekström.

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

King-grundarnas riskkapitalbolag har hittills gjort tio investeringar. Men har inte hittat något i Stockholm som sticker ut tillräckligt mycket - än.

King-grundarna har varit fåordiga om sitt riskkapitalbolag Sweet Capital som Breakit var först med att skriva om tidigare i år. Men nu kan Breakit berätta fler detaljer kring satsningen.

Hittills har bolaget gjort tio investeringar på ungefär en halv miljon dollar vardera - vilket motsvarar drygt fyra miljoner kronor per bolag.

Fem av bolagen finns i USA, bland annat Earny som Breakit tidigare berättat om, två i London, som hundpassartjänsten Dogbuddy som drivs av svenska Richard Setterwall, och tre i Israel.

Men i Stockholm har investeringarna än så länge uteblivit - det trots att Sweet Capital ser det som sin hemmamarknad, tillsammans med London. 

“Vi har inte hittat något som sticker ut än, men vi kommer tillbringa mer tid i Stockholm framöver. Men vi är ganska kräsna med vilka bolag vi investerar i”, säger Christian Dörffer, vd och medgrundare av Sweet Capital, och i nuläget den som jobbar operativt i bolaget.

Sweet Capital ser sig inte som ett traditionellt riskkapitalbolag, utan vill vara “väldigt delaktiga” i bolagen de satsar på. Christian Dörffer uppger att han lägger 90 procent av sin tid på just det. När Breakit träffar honom ska han åka tillbaka till London efter att ha tillbringat tre dagar i Stockholm. Om två veckor ska han tillbaka hit igen.

“Vi vill inte bara stoppa in pengar i bolagen, utan vi vill vara aktiva, eftersom att driva bolag är det roligaste vi vet och något vi verkligen kan”, säger han.

Sweet Capital har inte satt upp någon särskild summa att investera varje år, utan lägger “de pengar som behövs”.

Att hitta rätt bolag är dock som att leta efter “en nål i en höstack”, enligt Christian Dörffer. Men han vill inte att det ska avskräcka.

“Vi vill så klart att tidiga entreprenörer ska tänka på oss. Vi lägger mycket mer tid på bolagen än ett vanligt riskkapitalbolag. Vi hjälper till med allt från kapitalanskaffning till rekrytering och att bygga upp ett kundregister. Ingen annan har trots allt erfarenheten av att ha byggt upp King”, säger han.

Det finns ingen direkt röd tråd i de bolag som Sweet Capital hittills har investerat i. Där finns ett företag som tagit fram ett litet elektriskt hjul för skateboards, en plattform för kroniskt sjuka i USA och en för hundpassning.

Vad exakt letar ni efter?

“Det ska röra sig om en idé eller produkt som är globalt skalbar, grundarna ska ha goda tekniska kunskaper och en bra vision. I slutändan så handlar det om vilka vi gillar och som gillar oss”, säger han.

Samtidigt som Sweet Capital räknar med att göra 2-3 investeringar i Stockholm det här året menar Chrsitan Dörffer att London har en bättre scen. Dels för att det är en större marknad och därmed lättare för ett bolag att få en högre värdering, men också för att det är större konkurrens bland talangerna.

“Det är ett hårdare klimat, men det är bättre för uppfinningsrikedomen”.

Här är bolagen som Sweet Capital investerat i hittills - i tidsordning (den senaste och tionde är ej offentliggjord än):

1. Uniplaces: Ett Airbnb för studenter, Sweet Capital var med i en runda som leddes av Niklas Zennströms Atomico.

2. Dogbuddy: Också ett slags Airbnb, fast för hundar.

3. Mifold: En tunn bilbarnkudde som barnen själva kan bära med sig i ryggsäcken.

4. Momentumworks: En designplattform som hjälper designers med gränssnitt och att bygga “det obyggbara”.

5. Rollout: Ett bolag som hjälper apputvecklare att uppdatera sina appar löpande, utan att behöva vänta på att fixa buggar till nästa uppdatering.  

6. Wellthy: En mjukvara som hjälper folk med kroniska sjukdomar.

7. Drupe: Tar fram en app som vänner att interagera på ett nytt sätt via mobilen, bland annat genom att förenkla appanvändandet.

8. Earny: Har lanserat en “personlig bot” som hjälper användarna att få pengarna tillbaka på sina köp.

9. Inboard: Ett slags rullande techbolag ett "Tesla for longboard".

10. Än så länge hemligt.

Läs mer