Tracys smarta hundhalsband gör crowdfundingsuccé på Indiegogo

Breakit - Tracys smarta hundhalsband gör crowdfundingsuccé på Indiegogo

Artan Mansouir, vd och grundare av Tracy. Foto: Pressbild.

Jonas de Lange

Reporter

På bara några timmar nådde bolaget sitt mål på 82.000 kronor.

Breakits helgserie “Veckans break?” fortsätter. Den här veckan har vi pratat med Artan Mansouri, som vill hjälpa hundägare att hålla koll på sina djurs hälsa.

I skrivande stund har det smarta hundhalsbandet Tracy Tracker samlat in 125.000 kronor på Indiegogo. Vid första anblick kan det verka som ett GPS-halsband i mängden av alla liknande lösningar för djur. Tracy vill dock erbjuda mer.

“Det sitter en 3D-accelerometer i hårdvaran som gör att man kan se när hunden till exempel äter, dricker, sover och springer. Över tid samlar vi datan och analyserar den med våra AI algoritmer. Då kan vi hitta övergripande mönster och varna om hunden visar symtom på olika sjukdomar”, säger Artan Mansouri, grundare och vd på Tracy.

Halsbandet är ska alltså inte bara hålla koll på var hunden är utan även hur den mår. Det verkar dock som att just djurens position kommer att vara det stora dragplåstret till en början.

“Bara i USA är det 4,7 miljoner hundar som springer bort och hamnar på djurhem varje år. Jag läste nyligen en artikel där det stod att det i Sverige finns dubbelt så många hundar som barn”, säger Artan Mansouri.

Men billigt blir det inte att ta hand om sin hund. Hela lösningen med Tracy, som utöver halsbandet består av en app och en basstation man placerar i hemmet, kommer kosta ungefär 2000 kronor. Det tror dock Artan Mansouri att hundägarna är villiga att betala. Särskilt den mer nischade gruppen som han själv och bolaget riktar sig mot.

“Jag brukar kalla det för “hipster tech dogs”. Det är väldigt mycket prylar i hundvärlden som är extremt fult designade. Jag kommer från konstvärlden och det har alltid varit viktigt för mig att kombinera teknologin med bra design. Vi riktar oss till de som är hyfsat designmedvetna men som inte vill köpa Gucci-prylar till sin hund”, säger Artan Mansouri.

Han driver bolaget på egenhand och har finansierat resan helt själv med “gratisjobbande och nudlar”. Under tiden har han dock lockat till sig åtta olika personer som är involverade i projeketet i olika grad.

Nu får han dock lite draghjälp genom förhandsbokningarna på Indiegogo.

Ni har satt ribban ganska lågt med knappt 100.000 kronor. Kan ni verkligen få igång produktionen på så lite medel?

“Det är många som säger att de är nära produktion när de drar igång sin crowdfunding men vi har verkligen alla licenser och verktyg på plats redan. Det behövs bara kapital för att börja massproducera”, säger Artan Mansouri.

Läs fler artiklar
LÄS MER