Sök

Mathias Eriksson: "Låt mig presentera årets största disruptör"

Mathias Eriksson

Mathias Eriksson

Krönikör

Breakits krönikör Mathias Eriksson förklarar varför Donald Trump kommer att bli USA:s nästa president.

Du vet disruptiv innovation? Det där som vi gillar så mycket när en underdog kommer in och sopar banan med etablerade aktörer genom att göra på ett helt nytt sätt. Disruptiva innovationer har gjort att du inte längre går till videobutiken för att hyra film eller till skivbutiken för att skaffa musik utan strömmar ner det som data från Spotify eller Netflix. Men tidigare disruption gör också att du kan köpa färskfrysta varor och äta dem långt senare för att du har en frys hemma. Och du kan ha ett jobb hundra kilometer hemifrån för att du tar tåget till jobbet. 

“Most importantly we’re making the world a better place. Through constructing elegant hierarchies for maximum code reuse and extensibility.”

Jag älskar Silicon Valley. Både HBO-serien, där citatet ovan kommer ifrån, och platsen på jorden. Silicon Valley har stått för en ny världsordning där disruptionen i sig har blivit ideologi. 

Låt mig presentera årets största disruptör. Han är backad av Peter Thiel, grundare av PayPal tillsammans med Elon Musk, men han är också egenfinansierad efter flera framgångar i andra branscher. Han utmanar i en bransch, på världens största marknad, som i närmare ett hundra år utvecklats inkrementellt och där målgrupperna är rejält missnöjda med vad som levereras idag. 

Han heter Donald J. Trump och kommer att bli USAs nästa president. Där hans motkandidater använder väl avvägda argument för att inte reta upp en enda potentiell väljargrupp har inte the Donald dragit sig för att förnedra kvinnor offentligt. I landet som kanske mest av alla skryter om sitt fria ord har the Donald förklarat att han ska förändra lagarna så att journalister kan stämmas när han blir president. I ett land som gjort religionsfriheten till konstitution vill han förbjuda muslimer att komma över gränsen. I ett parti som backas upp av storföretag som förlitar sig på billig arbetskraft från Latinamerika vill han bygga en mur mot Mexiko. Aldrig förr har en populist träffat så säkert med sina uttalanden. Och jag är säker på att Peter Thiels AI-gigant Palantir har försett the Donald med tekniken som gör det möjligt att vara en prediktiv populist och hacka media. Enligt Ezra Klein så har Trump har förstått att det inte “handlar om vilken typ av medieuppmärksamhet du får, utan att du tar ALL medieuppmärksamhet från dina motståndare”. Träffsäker analys.

Den som känner ens två procent av vad jag står för vet att jag inte är särskilt peppad på att the Donald blir president. Men det kommer han att bli. Han kommer däremot inte att göra världen till en bättre plats. Tyvärr har inte Hillary Clinton hälften av budskapsprecisionen. Hon spelar spelet efter de gamla reglerna som inte längre gäller och jag tror på det en klok person sa till mig redan i september förra året. Trump vinner. Demokratin är hackad.

Så fatta detta. Disruption är inte gott i sig, det är helt enkelt samhällsutvecklingens svar på mutation. Skitbra ibland, som när fiskar utvecklar lungor och tar sig upp på land och ser till att världen får landlevande djur. Mindre bra som när gener utvecklar cystisk fibros och du blir allvarligt sjuk.

Om du är entreprenör, om du “disruptar” en bransch gör du inte nödvändigtvis inte världen till en bättre plats. Om du känner på dig att du inte gör det, kliv i så fall ner från den höga världsförbättrarhästen och nöj dig med att vara en helt vanlig kapitalist. Det är helt ok och hos vissa till och med värt beundran. Du skulle kunna göra världen till en bättre plats, men då kanske du likt Elon Musk ska veta vilken fråga det är du besvarar, vilket av världens utmaningar du tacklar. Det är en bra start. Saknar du inspiration kan jag rekommendera en bra sajt – http://www.globalgoals.org/sv/

Läs mer