Viggo Cavling: Kan vara bra med IT-minister som inte gillar nätet

Breakit - Viggo Cavling: Kan vara bra med IT-minister som inte gillar nätet

Viggo Cavling

Krönikör

Utnämningen av Peter Eriksson väcker blandade känslor hos Breakits krönikör.

Jag kan inte riktigt bestämma mig om jag tycker det är bra eller dåligt att Sverige har fått en IT-minister som inte verkar gilla internet. Är det bra eller dåligt att ha statens och myndigheters strålkastarljus?

Okej, jag tycker i grunden att det är sorgligt att Sveriges regering inte har fullt fokus på digitaliseringen. Många problem i den svenska skolan hade kunnat lösas om ed-tech blev norm. Till exempel kan rättning av centrala och nationella prov göras av en demokratisk dator istället för av stressade lärare på friskolor som är rädda att bli av med jobben. Hela debatten som vi har just nu om friskolor mot kommunala och betygsättning kan undvikas om vi tänker digitalt.

Jag vet att det inte är miljöpartisten Peter Eriksson ansvar att sköta statens digitalisering utan socialdemokraten Ardalan Shekarabis. Exakt var de kommersiella friskolornas betygsättning och i förlängningen myndighetsutövning hamnar i denna dragkamp är inte lätt att veta, men min gissning är att digital rättning av nationella prov kommer att dröja.

Å andra sidan är det så att de digitala sektorer i Kina som utvecklas bäst är de som kommuniststaten struntar i. Frånvaron av statliga dekret och stödpengar leder till att de digitala grenar som får växa fritt växer mest.

Samtidigt ska vi komma ihåg att det svenska IT-undret är ett resultat av att alla fick skattesubventionerade datorer på 90-talet och vår fantastiska bredbandsutbyggnad för tio år sedan.

Staten har skapat förutsättning för alla att växa digitalt. Just nu tycks varken regeringen eller oppositionen att det är läge att ta nästa stora digitala steg. Möjligen med undantag av Annie Lööf.

Men jag är övertygad att det kommer i nästa stora regeringsombildning. Jag kommer att äta upp mina skor om Stefan Löfven är statsminister i nästa valrörelse. Den och landet Sverige kommer att ledas av Anders Ygeman eller möjligen Mikael Damberg. Blir det den senare är inte omöjligt att Sverige åter tar på sig den digitala rosa ledartröjan.

Fram till dess får vi som verkar i det digitala i Sverige fundera på hur vår planta kan växa i skuggan.

Läs fler artiklar
LÄS MER