Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Nytt pris hyllar Nobelpristagaren Claudia Goldin: “Jag är djupt hedrad”

Nobelpristagaren Claudia Goldin och Emma Knaggård Wendt, Ownershift. Foto: Press

Stiftelsen Ownershift instiftar pris för att uppmärksamma och hylla framstående forskning inom ekonomisk jämställdhet.

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

jon.wahlqvist@breakit.se

Webbredaktör

Tankesmedjan Ownershift har bland annat gjort flera rapporter om kvinnors ägande och har under flera år jobbat för att kvinnor ska kunna öka sitt ägande.

Nu lanserar Ownershift ett nytt pris som ska uppmärksamma och hylla framstående forskning inom ekonomisk jämställdhet med särskilt fokus på kvinnors ägande och ekonomiska självständighet. 

"Genom att lansera 'The Ownershift Prize in Honor of Claudia Goldin hedrar vi inte bara en pionjär, vi accelererar också vår strävan efter ekonomisk jämställdhet”, säger Emma Knaggård Wendt, på Ownershift.

Goldin fick Nobelpriset i ekonomi i år, som tredje kvinna och den första som fått det själv. Priset fick hon för “att ha förbättrat vår förståelse av kvinnors arbetsmarknadsutfall” som Riksbanken skrev i sin motivering.

“Det här priset förkroppsligar vår strävan att lyfta fram och förstärka banbrytande forskning som främjar kvinnors ekonomiska självständighet och ägande. Inspirerade av professor Goldins arv är vi fast  beslutna att skapa en framtid där ekonomisk jämställdhet inte är en strävan, utan en påtaglig verklighet för kvinnor världen över", säger Emma Knaggård Wendt.

Claudia Goldin själv kommenterar priset till hennes ära så här:
“Jag är djupt hedrad av era ansträngningar. Ända sedan Nobelpriset tillkännagavs har jag insett att detta inte bara är ett pris för mig, utan för alla som arbetar med  genusfrågor inom ekonomi och för kvinnor i stort.”

Hon tillägger:

“Jag ser fram emot att utvidga min forskning om kvinnligt ägande och entreprenörskap, ett område av enorm betydelse både i den utvecklade världen och i utvecklingsländerna. Ownershift Prize fungerar som en katalysator för mig att bredda min förståelse av detta avgörande område." 

Priset kommer att delas ut första gången under nästa år.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer