Indiska it-bolag dissar Facebooks välgörenhetssatsning

FacebookNätneutralitetInternet.org

Meena Kadri/Flickr

Breakit

Breakit

Ett flertal indiska IT-bolag har valt att dra sig ur Facebooks ideella verksamhet Internet.org.

Facebooks ideella verksamhet Internet.org har som målsättning är att erbjuda gratis internet till den del av världens befolkning som idag inte har tillgånguppkoppling. Men nu hoppar flera indiska it-bolag av satsningen, rapporterar BBC.

Bakgrunden till tillbakadragandet uppges vara oro för att verksamheten hotar principen om nätneutralitet, en princip som går ut på att alla webbplatser och appar bör vara lika tillgängliga. Bland de som valt att stiga åt sidan finns resesajten Cleartrip.com och mediejätten Times Group.

Facebooks grundare Mark Zuckerberg valde att försvara ändamålet med Internet.org genom att påpeka att tjänstens syfte är att expandera internet till tillväxtländerna. Det ska ske i form av ett urval bestående av appar och webbplatser som är gratis för konsumenter men där innehållsleverantörerna ska stå för kostnaderna som tas ut av telekombolagen.

Många bolag fruktar dock att just det sistnämnda är det som snedvrider marknaden och försvårar det för småbolag att få ut sina produkter bland allmänheten.

Internet.org finns idag, exklusive Indien, tillgänglig i sex tillväxtländer däribland Filippinerna, Ghana och Colombia.

Finwire

Läs mer