Sök

Var med och sparkade Altman – sedan fick hon själv gå: ”Skrämseltaktik”

Open AIAI
Sam Altman och Helen Toner. Foto: TT/Press

Sam Altman och Helen Toner. Foto: TT/Press

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Den nu petade styrelseledamoten berättar vad som hände när Sam Altman ”kuppades” ut – och varför han egentligen stod i vägen för bolaget.

Det utspelade sig under några dagar i november. Dramat kring ett av världens främsta AI-bolag – ChatGPT-skaparen Open AI. Toppchefen Sam Altman fick plötsligt sparken av styrelsen. Ett par dagar senare var han tillbaka på posten och styrelsen var den som var avsatt.

I en intervju med WSJ berättar Helen Toner, tidigare styrelseledamot i Open AI, nu om vad det var som egentligen hände ur hennes perspektiv i det som nu benämns som ”femdagarsfiaskot”. 

Bland annat anklagar hon bolaget för att ha använt sig av ”skrämseltaktik” för att få Sam Altman att återvända.

”Vårt mål med att sparka Sam Altman var att stärka Open AI och göra så att bolaget skulle kunna nå sina mål”, säger Helen Toner. 

Hon säger att bolagets väldigt annorlunda organisation och att bolagets mission har varit att inte vara vinstdrivande i syfte att tjäna mänskligheten bäst, var första prioritet. 

Utan att gå in på detaljer så säger hon att orsaken till att Sam Altman sparkades inte hade att göra med datasäkerhet utan snarare brist på tillit. 

När Sam Altman återvände till AI-tronen så gjorde han det med en ny styrelse, bestående av Bret Taylor, Larry Summers och Adam D’Angelo

Han kom också tillbaka till mestadels öppna armar, får man tro. Cirka 500 Open AI-anställda skrev nämligen under ett brev för att få honom tillbaka. 

Läs mer