Northzone säljer i Tobii – i affär värd en kvarts miljard

Tobii
Northzone säljer i Tobii – i affär värd en kvarts miljard

Tobii utvecklar produkter inom eyetracking. FOTO: Pressbild Tobii.

Erik Wisterberg

Reporter

Ännu en stor aktiepost säljs i Tobii. Vd:n Henrik Eskilsson kommenterar affären – där Northzone är en av säljarna.

Ett antal storägare, däribland grundartrion och riskkapitalbolaget Northzone, sålde i slutet av förra året aktier för över 600 miljoner kronor i det svenska ögonsensorbolaget Tobii.

Nu säljs ännu en storpost.

”Ingen av oss grundare har sålt aktier i denna transaktion”, säger Henrik Eskilsson, vd, medgrundare och storägare i Tobii.

Hans Otterling, ansvarig för Tobii-invsteringen på Norhtzone, bekräftar nu att både Northzone och Amadeus Capital Partners finns bland säljarna. 

"Vi har varit ägare i Tobii i sju år och säljer nu våra aktier i en strukturerad process", säger Hans Otterling.

Som Breakit tidigare har berättat ska Northzone göra sig av med sitt innehav i Tobii senast 2018. Hans Otterling poängterar att Northzone i nuläget fortfarande står kvar som ägare i Tobii.

"I det här fallet dök det upp en eller flera intresserade köpare till en större post och då valde vi att sälja en del av våra aktier", säger Hans Otterling.

Enligt ägartjänsten Holdings har 4,37 miljoner aktier, motsvarande 4,99 procent av aktiekapitalet, har bytt ägare. Affären uppges ha gjorts till en kurs på 58 kronor. Det innebär att aktieposten som nu skiftar ägare uppgår till 253,5 miljoner kronor. 

Henrik Eskilsson vill inte avslöja vem som köpt jätteposten. Han berättar dock att det handlar om en enskild stor köpare som nu går in i Tobii. 

”Det är väldigt bra att det finns ett intresse från stora aktörer och att vi får in starka institutionella ägare i Tobii”.

Henrik Eskilsson äger själv 4,57 procent av bolaget, och är därmed den största enskilda ägaren bortsett från rikskapitalbolag och fonder. I dagsläget är aktierna fördelade på omkring 18.000 ägare.

”Vi har fått en starkare och bredare ägarbas. Det handlar både om institutionella ägare, som när vi fick in Swedbank Robur tidigare i våras, och ett ökat antal mindre investerare”. 

Investor (via Invifed), Swedbank Robur och Northzone var innan affären de största ägarna i Tobii, enligt de senaste uppgifterna från Euroclears ägarförteckning. Invifed sålde redan i februari en del av sin andel i Tobii.

Tobii noterades på Nasdaq Stockholm i april 2015. Introduktionspriset vid börsnoteringen var 25 kronor. Under årets första månader hade Tobii en omsättning på 252 miljoner kronor, en ökning med 10 procent jämfört med samma period förra året.

Rörelseförlusten ökade till 17 miljoner kronor, jämfört med 8 miljoner i förlust första kvartalet 2015.

Läs fler artiklar
LÄS MER