Sök

Dumpade aktier för 100 miljoner – nu sparkar Spotify finanschefen

SpotifyStreaming

Foto: Press & Henrik Montgomery / TT

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Finanschefen cashade in efter storvarslet på streamingjätten. Nu står det klart att han petas av Daniel Ek.

Bara en dag efter att Daniel Ek meddelat att 17 procent av Spotifyanställda tvingas bort sålde finanschefen Paul Vogel aktier till ett värde av nästan 100 miljoner kronor. Aktien hade då stigit över 7 procent på storvarslet på streamingjätten. 

Nu lämnar Paul Vogel Spotify, enligt ett pressmeddelande. Amerikanen som klev in i bolaget 2020 och varit med under bolagets storsatsning på poddar kommer att vara kvar till och med mars 2024. Jakten har inletts på hans ersättare och analyschefen Ben Kung kommer tills vidare få ett utökat ansvarsområde. 

Daniel Ek säger i ett uttalande att Paul Vogel inte har den erfarenheten som krävs för att hjälpa bolaget både växa och möta marknadens finansiella förväntningar. 

”Jag har pratat mycket med Paul om att hitta balansen mellan dessa två mål. Under tidens gång har vi kommit fram till beslutet att Spotify är på väg in i en ny fas och behöver en finanschef med en annan typ av erfarenhet.”

Daniel Ek tackar Paul Vogel för att med ”stadig hand” ha stöttat expansionen genom covidpandemin och en efterföljande ”aldrig tidigare skådad ekonomisk osäkerhet”.

Spotify har inte kommenterat aktieförsäljningen. 

Läs mer