Jakten på miljonerna har startat – nu ska Breakit ta in nytt kapital

Kapitaljakten

Stefan Lundell, medgrundare Breakit

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Följ med bakom kulisserna när vi raggar pengar till vår egen startup.

Jag har skrivit hundratals artiklar på temat “nu har företaget X fått in Y miljoner kronor i riskkapital”. Men inte en enda gång har jag lyckats producera en text om vad som händer INNAN affären är klar och pengarna satts in på bolagets bankkonto.

Ingen, vare sig entreprenör eller investerare, har velat släppa in mig som journalist för att beskriva en finansieringsrunda från insidan. Här är inga utomstående välkomna, allra minst journalister - det har varit det krassa beskedet.

Just därför känns det som en klockren idé att göra journalistik av vår egen nyemission som nu står för dörren. Släpper ingen annan in mig i dessa slutna rum så får jag väl göra det själv.

Jag är övertygad om att alla parter tjänar på att den här typen av processer blir mer öppna och mindre prestigefyllda.

Med större öppenhet kan fler få en bra förståelse för hur det faktiskt går till att ta in kapital. Det leder i sin tur till att matchningen mellan entreprenörer och investerare blir bättre, vilket i slutändan gynnar hela ekonomin.

Att prata och skriva öppet om vår egen finansieringsrunda långt innan den är klar hoppas jag också tar bort lite av prestationsångesten kring kapitalanskaffningar.

Min erfarenhet är att entreprenörer är livrädda för att hamna i ett läge där de inte får in så mycket pengar som de har tänkt från början. Eller ännu värre: De får inte in några pengar alls.

Jag fattar att det är en jobbig situation att inte lyckas säkra ny finansiering. Men samtidigt: Motgångar är en del av entreprenörskapet och en misslyckad finansieringsrunda är sällan samma sak som game over.

Här har vi i medierna ett ansvar att inte dunka på med alltför nattsvarta rubriker, utan i stället nyansera bakslagen. Ytterligare ett sätt är att göra som vi på Breakit nu gör: Vi ska berätta om både framgångarna och bakslagen för vår lilla mediestartup.

Så här långt, drygt ett år in på vår entreprenörsresa, har det gått bättre än väntat. Vår omsättning i år ser ut att bli uppemot 200 procent högre jämfört med det första verksamhetsåret och kanske, kanske, gör vi ett positivt rörelseresultat - trots att vi budgeterat för en förlust på nästan en miljon kronor.

Nu vill vi öka takten ett snäpp till.

I tisdags, efter en flera timmar lång diskussion, fick vi klartecken från styrelsen om att gå vidare med en nyemission. Målet är nu att ta in 3,5 miljoner kronor i nytt kapital. Våra nuvarande externa ägare tror på våra aggressiva expansionplaner och kommer att skjuta till sina andelar av kapitalet. Det innebär att drygt 1 miljon kronor redan är garanterade i nyemissonen.

Nu gäller det alltså att säkra hem ytterligare 2,5 miljoner kronor. Jakten kan börja. Jag lovar att hålla er uppdaterade.

Ps. Om det är något du som läsare undrar över kring kapitalanskaffningsprocessen är det bara att dra iväg ett mejl till mig på stefan@breakit.se 

Läs mer