Sök

Startade AI-bolag i somras – nu vill Elon Musk ta in 11 miljarder

X.AIAI

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Började med humorbotten Grok – vill förstå universums sanna natur.

Elon Musk lanserade sin AI-startup X.AI i somras. Mindre än ett halvår efter start så vill bolaget ta in motsvarande 11 miljarder kronor i kapital. Det visar dokument som bolaget har skickat in till den amerikanska finansmyndigheten SEC. Det skriver CNBC

Enligt handlingarna så har X.AI redan tagit in 135 miljoner dollar, motsvarande omkring 1,5 miljarder kronor, från fyra investerare. Vidare har bolaget bindande åtaganden för resterande del av kapitalet, heter det. 

Elon Musk har tidigare sagt att AI-bolagets mission är att ”förstå universums sanna natur”. 

Det här är inte entreprenörens första satsning på AI. Han hade ett finger med i spelet när ChatGPT-bolaget Open AI såg dagens ljus. Men sedan dess har han blivit en av ChatGPT:s vassaste kritiker. För en månad sedan lanserade X.AI den konkurrerande chatbotten Grok, som enligt bolaget är inspirerad av ”Liftarens guide till galaxen”. 

”Grok är designad att svara på frågor med lite fyndighet och har ett rebelliskt drag så använd den snälla inte om du hatar humor”, skrev X.AI på sin hemsida. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer