Fredrik Wester: Nu öppnar sig den kinesiska marknaden

Tencent Paradox Interactive
Fredrik Wester: Nu öppnar sig den kinesiska marknaden

Tencents vd Pony Ma Huateng och Paradox:s vd Fredrik Wester. Foto: TT/Breakit.

Erik Wisterberg

Reporter

Den kinesiska techjätten Tencent köper in sig i Paradox Interactive. För Breakit berättar vd:n Fredrik Wester om alliansen som ska ta Paradox till Asien.

Breakit har tidigare berättat om det svenska spelbolaget Paradox Interactives stundande börsnotering. Nu står det klart att den kinesiska jätten Tencent, som driver Kinas största sociala nätverk, köper in sig i Paradox.

Fredrik Wester uppger för Breakit att Paradox har raggat efter en lämplig partner i Kina under ett par år. Diskussionerna med Tencent har förts i hemlighet under en lång tid.

Möjligheten att få till ett avslut öppnade sig i och med Paradox börsnotering.

"I vår notering ville vi locka till oss fans och långsiktiga ägare. Flera ledande personer på Tencent är stora Paradoxfans, vilket är smickrande", säger Fredrik Wester till Breakit.

Paradox, som inte haft någon närvaro på jättemarknaden Kina, öppnar nu för att en framtida offensiv.

”På sikt kan det vara en öppning för oss på den väldigt stora kinesiska marknaden”, säger Fredrik Wester.

Tencent betalar 172 miljoner kronor för 5 procent av aktierna i Paradox Interactive. Målet är att de båda bolagen ska samarbeta om att kapitalisera på den kinesiska marknaden för strategi-, simulerings- och berättelsedrivna rollspel. 

"På sikt kan det innebära att vi kan göra mer saker, som att ta fram spelidé. Om Tencent hjälper oss in i Kina är en senare fråga", säger Fredrik Wester.

På sikt kan Tencents intåg i Paradox öppna för ytterligare affärer.

"Vi har letat efter en asiatisk partner. Men det är också bra att ha en stark industriell ägare, vilket innebär att man kan göra affärer tillsammans om man till exempel planerar uppköp inom ett par år", säger Fredrik Wester. 

Tidigare i veckan avslöjades att Tencent förhandlar om att köpa en majoritetspost i det finska spelbolaget Supercell, som står bakom Clash of Clans. Tencent är även storägare i Activision Blizzard, bolaget som köpte upp svenska King.

"Det är många internationella bolag som dammsuger den nordiska marknaden efter utvecklare som äger sina egna varumärken och har ett bra track record. De få som finns kvar har goda möjligheter att locka till sig kapital", säger Fredrik Wester.

Tencent har även partnerskap med bolag som Riot Games, CJ Netmarble, och Miniclip, via aktieinvesteringar eller distributionsdealar. Tencent är en av världens största techinvesterare. Under 2015 gick bolaget in i runt 50 bolag.

Paradox Interactiv noteras på First North nästa vecka. För storägarna, Fredrik Wester och Spiltan, innebär noteringen – där 15,5 procent av bolaget aktier säljs till en värdering på närmare 3,5 miljarder kronor – ett rejält kassaklirr.

Fredrik Wester och Spiltan kommer efter affären med Tencent att äga 33.3 procent respektive 30.5 procent av aktierna.

Paradox skördade stora framgångar med sitt spel "Cities: Skylines". Nyligen släpptes rymdspelet "Stellaris" – som tankades ned 200.000 gånger det första dygnet.

Läs fler artiklar
LÄS MER