Sök

Så många kan få gå i Sverige – “Hade varit tryggare med kollektivavtal”

SpotifyStreamingKollektivavtal
Camilla Frankelius, förhandlingschef Sveriges Ingenjörer. Foto: Press/TT

Camilla Frankelius, förhandlingschef Sveriges Ingenjörer. Foto: Press/TT

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Stockholmskontoret skonas enligt uppgifter inte när Daniel Ek kapar personalen. Enligt fackförbundet Sveriges Ingenjörer så får 240 medarbetare gå.

”Hade man haft kollektivavtal hade det naturligtvis varit tryggare.”

Under måndagen lanserade Spotify ett massivt sparpaket för att banta kostnadskostymen. Det är det tredje varslet i år och det absolut största på streamingjätten. Omkring 1600 tjänster kommer att ryka, motsvarande var sjätte anställd. Varslet gäller hela företaget. 

Fackförbundet Sveriges Ingenjörer säger till Expressen att nedskärningarna också kommer att drabba de svenska medarbetarna. 

”Vi erfar att 240 medarbetare i Sverige berörs av det här”, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer. 

Hon passar på att ge en känga till streamingjätten, som bland annat kampanjat mot kollektivavtal med flygblad

”Hade man haft kollektivavtal hade det naturligtvis varit mycket tryggare och säkrare.”

Enligt en talesperson på Spotify delar bolaget inte marknadsspecifika siffror. Bolaget uppger samtidigt att siffran på 240 personer i Sverige är felaktig.

Spotify började förhandla med Unionen och Sveriges Ingenjörer i våras men utan att det ledde fram någonstans. Det hela rann ut i sanden i somras. En anledning tros vara att för få av Spotifys anställda helt enkelt är anslutna till facket. 

”Samtidigt som vi hyser stor respekt för kollektivavtal och den svenska modellen är våra anställningsvillkor och förmåner redan lika bra eller bättre än vad som föreskrivs i ett kollektivavtal och vår plan kvarstår att fortsätta erbjuda våra anställda förstklassiga löner och förmåner”, skrev en talesperson till Breakit då.

I en kommentar till Breakit på måndagen skriver Jonas Sundberg, ordförande för den lokala Unionen-klubben på Spotify, följande:

”Vi är så klart ledsna över att många av våra kollegor påverkas av det här beslutet. Just nu är klubbens fokus att hjälpa de medlemmar som är påverkade av Spotifys nedskärningar och se till att de får det stöd de behöver.”

Alla berörda ska ha fått en kalenderinbjudan från HR under förmiddagen. 

I en anmälan till den amerikanska finansmyndigheten SEC skriver Spotify att man räknar med att ta en engångskostnad på 130-145 miljoner euro för neddragningarna, motsvarande 1,5 till 1,7 miljarder kronor, i det fjärde kvartalet.

Sparpaketet väntas samtidigt ge positiv effekt på rörelseresultatet i fjärde kvartalet, vilka Spotify skriver förväntas komma in på 93-108 miljoner euro, alltså någonstans mellan 1,1 och 1,3 miljarder kronor. 

Läs mer