Scandinavian Real heart landar miljonbelopp för att skapa hjärtan

Scandinavian Real Heart
Scandinavian Real heart landar miljonbelopp för att skapa hjärtan

Christina Hugosson. Foto: Press.

Sara Lindmark

Reporter

Det nya kapitalet tar Scandinavian Real Heart ett steg närmare utvecklandet av ett artificiellt hjärta.

Scandinavian Real Heart är ett Västeråsbaserat utvecklingsbolag vars mål är att skapa ett hjärta som ska kunna användas i brist på donationsorgan. Just nu pågår en nyemission där totalt 14 miljoner ska tas in.

Nu väljer Västeråsprofilen och affärsmannen Lars Forslund att satsa en miljon kronor i Real Heart. Aktierna tecknar han både privat och via sitt bolag LF Invest.

“En nära vän till mig var så kallad blue baby, och fick ett nytt hjärta i vuxen ålder. Han levde med det transplanterade organet i 25 år och blev en av dem i Sverige som har levt längs med ett donationshjärta. Jag förstod då vad en lyckad transplantation kan betyda för en enskild människa”, säger Lars Forslund i ett pressmeddelande.

Historien bakom Real Heart startade 1999 då Västeråsläkaren Azad Najar började skissa på en idé om att utveckla ett konstgjort hjärta. 2007 grundade han bolaget tillsammans med Said Zahrai på KTH och Gunnar Nihlén, dåvarande vd för Almi Västmanland.

Hösten 2015 visade tester att den mekaniska hjärtpumpen hade samma syresättning och puls som hos en frisk människa. Om allt går enligt plan kommer ett Real Heart-hjärta för första gången slå i en människa i slutet av 2017 eller början av 2018.

“Det är roligt att få stöd från det lokala affärslivet. Och det känns extra bra när det är någon som investerar med hjärtat, som på nära håll insett vikten av att skapa alternativ när de naturliga organen inte räcker till”, säger Christina Hugosson, vd för Real Heart.

Tidigare har de tre hockeyprofilerna Börje Salming, Fredrik Olausson och Jimmie Ölvestad köpt aktier i bolaget.

Läs fler artiklar
LÄS MER