Sök

Stopp för nyanställningar på Klarna – ska ersättas med AI: ”Kommer krympa”

KlarnafintechAI

Sebastian Siemiatkowski, vd och medgrundare Klarna. Foto: Press

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski planerar att slimma personalstyrkan.

Klarnas vd och grundare tror att allt fler tjänster kommer att kunna ersättas med AI i framtiden och därför har betaljätten stoppat alla nyrekryteringar. Det säger Sebastian Siemiatkowski i en intervju med brittiska The Telegraph

”Företaget kommer att krympa.”

Just nu anställer Klarna ingen, utöver ingenjörer. Beskedet kommer ett och ett halvt år efter att Klarna varslat hundratals om uppsägning.

”Saker som tidigare tog människor lång tid kan göras mycket snabbare och med färre steg och vi behöver färre människor för att göra samma sak”, säger Sebastian Siemiatkowski. 

Klarna-vd:n säger att man inte planerar några nya uppsägningar på fintechbolaget. När han säger att bolaget förväntas krympa syftar han till att anställda fortfarande kommer att lämna på frivillig bas men att de framöver inte kommer att behövas ersättas. 

Klarna har runt 5000 anställda globalt i dagsläget. 

I intervjun kommer också en potentiell börsnotering nästa år upp, vilken kan värdera Klarna till över 160 miljarder kronor. Sebastian Siemiatkowski säger att man inte bestämt sig för var aktierna ska noteras och att alla kort ligger på bordet. Han tillägger dock att London och andra europeiska börser inte har kommit lika långt som USA. 

Läs mer