Sök

Björn Milton redo att ta sin hotellapp Roombler ut i världen

Roombler

Björn Milton, vd för Roombler. Foto: Sara Lindh.

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

Björn Milton lämnade techvärlden och startade ett hotell på Gotland. I dag är han tillbaka med startupen Roombler – som vänder sig just till hotellbranschen.

Han var med och startade bloggsökmotorn Twingly 2006. Fyra år senare lämnade Björn Milton både Linköping och sin operativa roll i bolaget för att flytta hem till Gotland. Han och dåvarande frun köpte en gotlandsgård från 1700-talet med två tillhörande lador, i Västergarn, två mil söder om Visby. Ett stort renoveringsarbete satte igång och halvåret senare stod Hotel Stelor med restaurang, färdigt.

“Servicebranschen var något nytt för både mig och Karin, men naivitet är nyckeln till mycket, annars får man inget gjort. Det gick bra och vi hamnade på topplistor och fick gäster från hela världen”, säger Björn Milton och tar en tugga av sin räkmacka.

Vi träffas på ett fik i Visby. Han jobbar inte längre med hotellet utan har gjort comeback i startupbranschen och driver Roombler som har kontor några stenkast bort. Utan erfarenheterna från Stelor så hade vi förmodligen inte suttit här.

“Jag började leta efter ett system som kunde hjälpa oss att hantera våra dagliga uppgifter med att ta emot bokningar och hålla kontakten med gäster. De alternativ som jag lyckades hitta var både dyra, krångliga och fula. När jag talade med andra hotellägare så visade det sig att jag var långt i från ensam om den åsikten”, säger Björn Milton, som är vd för bolaget.

Roombler beskrivs enklast som en app för Iphone och Ipad som hjälper hotellägaren att hantera bokningar, gästinformation samt in- och utcheckningar. Det är alltså ingen konkurrent till marknadsplatser som Booking.com och Hotels.com utan ett affärssystem för operatören. Hanteringen av externa säljkanaler som nyss nämnda sajter, automatiseras så att till exempel dubbelbokningar lätt ska kunna upptäckas. 

Roombler startades i januari 2014 av Björn Milton och Niclas Heurlin, som var med och grundade nätbutiken Inwarehouse som senare såldes till Komplett.

Nu har bolaget precis stängt en bryggfinansiering på lite över 2 miljoner kronor.

Det är befintliga ägare, Björn Milton, Nicklas Heurlin och David Sjölander, som gått in med pengarna. Även Per Nilsson som är operativ i bolaget blir ny delägare och Almi invest skjuter också till en liten del.

“I höst hoppas vi kunna stänga en större runda på 10-15 miljoner kronor för att ta oss ut på marknaden ordentligt. Det kommer bli vår första externa runda. Nu har vi en bevisad product market fit och betalande kunder runt om i världen som är nöjda, utmaningen är att nå ut till en stor massa”, säger Björn Milton.

Han pratar om ett nytt marknadssegment som håller på att växa fram, en målgrupp som Roombler definierar som “semi-professionella boendeaktörer”.

Delningstjänster som Airbnb och Home away har förflyttat den amatördrivna marknaden mot det professionella hållet. I dag finns så kallade 'super hosts' som till stor del livnär sig på den verksamheten.

“Samtidigt ser vi att en del av den traditionella marknaden blir mer amatörmässig. Det finns många som inte varit i branschen tidigare men som köper ett litet ställe och driver hotell, som jag gjorde. Vi ser alltså stora möjligheter att ta en ledande position i det här nya segmentet som uppstår”, säger Björn Milton.

Två tjänster som helt eller delvis spelar inom samma segment är spanska Lodgify och brittiska Inn style. Roombler säger sig sticka ut genom att vara helt anpassat för mobilen. En desktop-version existerar inte ens.

“Ofta har man ingen reception utan är på språng och vill kunna kolla tillgängligheten när man till exempel står i kön på Ica maxi. Andra aktörer säger sig ha stöd för mobilen men de har inte tänkt att den kommer först. Om fem år tror jag det kommer upplevas jättekonstigt att inte kunna sköta hela sin verksamhet, oavsett vad det är, i mobilen". 

I nuläget har Roombler ett 20-tal kunder. Det är allt från ett tälthotell i Kambodja till Airbnb-boenden, stugor och mindre hotell. Tjänsten kostar mellan 0 till 99 euro i månaden att använda, beroende på boendets storlek. För upp till två enheter (exempelvis rum eller stugor) kostar den än så länge ingenting. 

“Man kan se att 60 procent av de oberoende aktörerna i Europa saknar tekniskt stöd för sin verksamhet. Och det är kanske just pennan, pappret och excel-dokumentet som är vår största konkurrent", säger Björn Milton. 

Läs mer