Avito-grundaren om satsningarna: “Vi kallar oss inte affärsänglar"

Avito
Avito-grundaren om satsningarna: “Vi kallar oss inte affärsänglar"

Jonas Nordlander, medgrundare av Avito.

Jonas de Lange

Reporter

I höstas sålde de svenska grundarna av Avito aktier för 1,4 miljarder kronor. Nu har duon börjat investera – om än helt ostrukturerat. Åtminstone enligt dem själva.

Det är hårda bud på den ryska Blocket-kopian. Pallar man inte trycket får man lämna.

Det förklarade Jonas Nordlander, medgrundare av Avito, från scenen på inkubatorn Stings dagsevenemang Sting Day.

Han och medgrundaren Filip Engelbert berättade om hur de har lyckats ta sitt bolag från en idé till mångmiljardvärdering. 

“En väldigt viktig del är att se om personalens kompetens växer i takt med bolaget. Märker man att någon inte har kapaciteten att få bolaget att ta nästa steg måste man göra sig av med dem. Men det måste ske på ett så snyggt sätt att man kan ta en öl med dem efteråt och fortfarande vara kompisar”, förklarade Jonas Nordlander från scenen.

När Breakit pratar med honom efteråt presenterar han ett väldigt enkelt recept:

“Man måste prata om det. Det är egentligen inte svårare än så”, säger han.

Han medger dock att det har fört till en rad jobbiga samtal.

“Det kräver sunt förnuft och att man inte är rädd för att ta tuffa diskussioner. Även intelligenta människor tycker att det är jobbigt. Men ju ärligare man är destor lättare går det.”

Jonas Nordlander har tillsammans med Filip Engelbert styrt Avito i åtta år och expanderat verksamheten till ett antal länder. Båda två är fortfarande operativa i bolaget. Jonas Nordlander är vd för den ryska verksamheten och Filip Engelbert är vd för hela gruppen.

I höstas sålde de två aktier för 1,4 miljarder kronor och har sedan dess gjort ett antal ängelinvesteringar. Jonas Nordlander menar dock att det inte finns någon särskild strategi eller mönster med investeringarna.

“Vi kallar oss inte affärsänglar, utan vi är låtsasinvesterare. Vi har förmånen att träffa en rad roliga människor och kommer de med bra idéer så händer det att vi hoppar på.”

Till skilland från många andra privata investerare tar Avito-grundarna aldrig någon aktiv roll i sina portföljbolag.

“Det är kul att få vara med om att träffa folk som är duktiga och roliga men vi tackar alltid nej till styrelseuppdrag. Vi är inga investerarproffs utan går bara på det vi tycker är roligt. Om någon vill ha våra pengar får de fråga efter det”, säger Jonas Nordlander.

Nu lär det dock bli svårare att få kapital i Sverige, kanske även från Avito-grundarna. Jonas Nordlander tycker sig i alla fall se att marknaden har svalnat.

"Det har definitivt blivit svårare att få kapital sedan vi började och det påverkar värderingarna också. Jag har redan sett att många har tagit ett steg ned."

Läs fler artiklar
LÄS MER