Sök

Kuppades ut och gjorde comeback – Sam Altmans första ord: ”Hyser inget agg”

Open AIAI

Sam Altman. Foto: TT

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Vd-dramat är över på Open AI. Nu tar Sam Altman, som återuppstått i toppen på det hajpade bolaget, bladet från munnen efter ”kuppen”.

”Jag hyser inget agg”, skriver han i ett öppet brev om forskningschefen som ska ha konspirerat mot honom.

Sam Altman presenterar också tre nya namn till styrelsen – däribland USA:s tidigare finansminister.

Det var en minst sagt dramatisk vd-karusell i Open AI, pionjärerna bakom chatbotten ChatGPT (som för övrigt fyller ett år i dagarna), i slutet av november. Det började med att vd:n och fanbäraren Sam Altman fick sparken. “Styrelsen har inte längre något förtroende för hans förmåga att fortsatt leda Open AI”, skrev styrelsen i ett pressmeddelande. Även styrelseordföranden Greg Brockman petades. Bolagets teknikchef Mira Murati klev in som interim-vd. 

Fyra dagar senare var Sam Altman tillbaka på chefsposten. Här kan du läsa en summering över vad som egentligen hände

Nu har Sam Altman skrivit ett brev till bolaget som publicerats på Open AI:s hemsida. I det skriver han att Open AI har en ny initial styrelse. Greg Brockman är tillbaka som ordförande. Han kommer sitta i styrelsen med Bret Taylor, Barack Obamas finansminister Larry Summers och Adam D’Angelo.

”Jag har aldrig varit mer förväntansfull om framtiden. Jag är extremt tacksam för alla som har jobbat hårt i en oklar och icke tidigare aldrig skådad situation”, skriver Sam Altman. 

Nästan 500 anställda undertecknade ett brev för att få tillbaka Sam Altman, däribland forskningschefen och medgrundaren Ilya Sutskever. Han har för övrigt anklagats för att stå bakom kuppen mot Altman.

I brevet skriver Sam Altman: 

”Jag älskar och respekterar Ilya, jag tycker att han är en ledstjärna i fältet och en juvel som människa. Jag hyser noll agg mot honom. Medan Ilya inte längre kommer att sitta i styrelsen så hoppas vi fortsätta vår yrkesrelation och diskuterar hur han kan fortsätta arbeta på Open AI”. 

Den återuppstådda AI-vd:n pekar i brevet också ut tre akuta prioriteringsområden. Det handlar om att växla upp forskningen och investera ytterligare i säkerhet. Bolaget ska också fortsätta utveckla produkterna och tjäna AI-kunderna. Det sista högprioriterade området är att den nya initiala styrelsen kommer att arbeta med att bygga ut styrelsen med en mångfald av perspektiv. 

Läs mer