Sök

GÄSTKRÖNIKA

PER LANGE: Vill du bli en stjärnsäljare? Gå och lägg dig!

Per Lange, föreläsare och författare. Foto: Press/TT/Montage

Breakit

Breakit

Per Lange, föreläsare inom bland annat försäljning och kundservice, har knäckt koden för att lyckas med säljet.

I en gästkrönika avslöjar han bästa tipset.

Min yngsta son Theo, nyss fyllda 8 år, ville idag plötsligt äta massa blomkål till middag och gå och lägga sig tidigare än någonsin. Jag trodde först att han blivit sinnesjuk. Men det hade han inte. Han hade sett en film med Ronaldo på Youtube där den stora stjärnan talade om vikten av att äta nyttigt och framförallt att gå och lägga sig i tid om man vill bli en riktigt bra fotbollsspelare. 

Men det är inte helt lätt att ändra vanor, varken för en åttaåring som Theo eller för oss vuxna. Precis som Theo drömmer om att bli fotbollsproffs, har vi också visioner och mål som vi strävar efter. Och för att nå dit måste vi ofta kämpa med våra egna vanor och beteenden.

Det här med goda vanor pratade säljgurun Brian Tracy om redan på 90-talet. Han körde tankeexperimentet att man investerat alla sina pengar i en travhäst.

"Skulle du då ge den massa chips och låta den röka och dricka?"

Jag minns bilden på en häst med en chipspåse och en cigg i munnen. Och så slog det en att det är ju  så där man behandlar sig själv… 

Jag scrollar ofta X innan jag går och lägger mig. Äter ostmackor för sent. Många av mina risiga beslut sker SENT på kvällen. Kvälls-Per är helt enkelt inte lika smart som Dags-Per verkar det som. Dags-Per tycker ofta Kvälls-Per varit en riktig idiot… ETT Netflix-avsnitt borde väl räckt?

Inom sälj är det helt avgörande att få till bra vanor. Det är ingen hemlighet, att om man sovit riktigt bra fyra nätter i rad så är man som en ny människa. Och den där nya människan kan uträtta stordåd. 

Kan det vara så att dygnets viktigaste beslut är att gå och lägga sig? Det är beslutet som påverkar alla andra beslut…

Jag tänker på mina barndoms idoler som Motley Crue (eller “Måttligt Krya” som en kompis pappa kallade dem) och deras sömnvanor. Nikki Sixx väckte en enorm fascination hos oss fans efter att ha varit död i två minuter. Enligt legenden kvicknade han till efter en överdos och skrev Kickstart My Heart på uppvaket. Coolare kunde man inte bli.

I mitt första start-up fanns det en investare, en self-made billionare, som vi alla såg upp till och som skröt om sina hjärtattacker. När vi ungdomar klagade på att vi var utarbetade brukade han skrika:

"Trötta? Ni har aldrig varit trötta! Själv har jag varit död tre gånger!" 

Att vara död är emellertid inget som impar på någon längre. Tvärtom. Det har blivit inne att gå och lägga sig. Gwyneth Paltrow lägger ut screen-shots från Oura-appen på Instragram och konstaterar att hon sover bättre än någonsin. Ingenting jämnfört med Kim Kardashians sleepscore avseende djupsömn och remsömn, men ändå! Hon gör tydligen framsteg.

I USA finns det företag som betalar ut BONUS till de som sovit mycket. 

Man borde haka på trenden illa kvickt – så man är rätt positionerad när de nya bonussystemen anländer.

Jag föreställer mig redan hur snacket går bland imponerande kollegor.

"Va? Gick Per och la sig redan klockan åtta igår? Hur gör han?"

"Han kammar hem högsta bonusen den här månaden också!" 

Det här med sömn kanske ska bli min grej. Det är inte nyårsafton än. Men jag har pirret i magen. Äntligen dags för Kvälls-Per att börja hjälpa Dags-Per istället för att sätta käppar i hjulet. 

Och då slår det mig…. 

Vill du bli en stjärnsäljare – gå och lägg dig! Där har vi rubriken på en artikel om goda vanor och sales perfomance. 

Jag sätter mig i soffan, slår upp datorn och börjar skriva. 

Och så pang. Sneglar på klockan. Redan halv ett? Hur gick det till?

Så typiskt! Jag har blivit så ivrig av bara tanken på att sova som ett proffs och skriva om fördelarna att jag är helt uppe i varv. Jag kommer aldrig kunna somna ikväll.

Och jag vågar knappt erkänna det… 

Jag är superhungrig också! 

PER LANGE, föreläsare och författare

Läs mer