Sök

IF Metall kritisk mot skyltbeslut – ny salva mot Tesla: ”Desperat handling”

TeslaFordon

Elon Musk, vd för Tesla, och strejkvakt utanför en Tesla-verkstad. Foto:TT

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Menar att strejken ger effekt.

Den månadslånga konflikten kring kollektivavtal på Teslas dotterbolag i Sverige har eskalerat och gett eko i omvärlden. I går stämde den amerikanska fordonstillverkaren med Elon Musk vid rodret både den svenska staten genom Transportstyrelsen och Postnord för att registreringsskyltarna, på grund av sympatiåtgärder från andra förbund, inte levereras till nya bilar. Norrköpings tingsrätt gick på Teslas linje i skyltfajten. Tesla får lov att hämta ut skyltarna direkt hos tillverkaren, enligt domstolens beslut. 

I en intervju med Dagens Nyheter säger IF Metalls avstalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä att det inte handlar om ett slutgiltigt besked och att facket förutsätter att Transportstyrelsen håller sig till reglerna som finns, att skyltarna ska gå via posten. 

”Staten ska hålla sig neutral i en konflikt, inte ändra regler som kan gynna ena parten”, säger han och kallar Teslas stämning för ”en desperat handling”. 

Han säger vidare att strejken, som bland annat innebär att inga bilar ska lossas eller lastas i svenska hamnar, har fått effekt.

Arbetet fortskrider i Teslas verkstäder, vilket IF Metall menar beror på att Tesla använder strejkbrytare. Tesla å sin sida ska ha skickat brev till svenska Tesla-ägare om att över 90 procent av de anställda valt att fortsätta arbeta.

Förra veckan bröt Elon Musk tystnaden, då genom att kommentera en nyhet om Postnords sympatiåtgärder. ”Galenskap”, skrev han i ett inlägg på X. 

LÄS OCKSÅ: Allt om strejken på Tesla

Läs mer