Sök

Modekometen till USA-börsen

Sheine-handel

Kinesiska Shein söker en värdering på nästan tusen miljarder kronor. Foto:TT

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Papprena ska ha lämnats in om en notering 2024.

Kinesiska fast fashion-giganten Shein – rival till H&M och Zara – har skickat in en konfidentiell ansökan om att noteras i USA, uppger källor till CNBC

Bolaget som har seglat upp som en klar favorit för den unga generationen globalt genom sin snabbfotade och sociala medier-osande approach till mode värderades senast till 66 miljarder dollar, motsvarande 660 miljarder kronor, men enligt Bloomberg hoppas Shein nå en värdering på 90 miljarder dollar. 

Shein är lika populärt som det är kritiserat. Det handlar inte bara om fast fashion-bolagets massiva klimatpåverkan (och hälsopåverkan då det upptäckts höga halter av bly i barnkläder). Det handlar också om usla arbetsförhållanden. 

I höstas avslöjade brittiska Channel 4 att Sheins fabriksanställda arbetade 18 timmar per dygn, sju dagar i veckan och tjänade så lite som 38 öre för varje klädesplagg de tillverkade. Ett misstag i produktionen stod en arbetare dyrt. De anställda kunde förlora två tredjedelar av sin dagslön för ett fel. 

Det var inte heller första gången Shein var i blåsväder för slavliknande arbetsförhållanden. Bolagets produktion har även kopplats till Kinas straffläger för uigurer

Samtidigt som Shein förbereder en notering i USA med hjälp av storbanker som Goldman Sachs, JPMorgan och Morgan Stanley så utreder ett utskott i det amerikanska representanthuset bolagets kopplingar till Kommunistpartiet i Peking och huruvida bolaget använder sig av tvångsarbete. 

Läs mer