Andreas Thorstensson på EQT talar ut om hemliga Motherbrain

EQT Ventures

Olle Aronsson

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

EQT Ventures har redan hittat intressanta investeringsobjekt via den egna mjukvara Motherbrain. “Det är många som pratar om AI men vi använder den på riktigt”, säger teknikpartnern Andreas Thorstensson.

Redan månader innan lanseringen var Motherbrain - EQT:s robot som ska hitta nästa europeiska techsuccé -  en snackis i den riskkapitalbranschen. I mars kunde vi avslöja en rad detaljer om projektet. EQT Ventures har dock hela tiden avböjt att kommentera.

“Det känns jäkligt skönt, att man kan prata om det öppet nu”, säger Andreas Thorstensson när Breakit når honom på telefon från Amsterdam på torsdagen ett par timmar efter EQT Ventures officiella lansering.

Han beskriver Motherbrain som “en mjukvaruapproach till att vidareutveckla hur ett venture capital-bolag fungerar”.

Konkret handlar det om att samla in stora mängder data om startups från ett 20-tal källor, exempelvis databasen Crunchbase och mätinstitutet Comscore. I nästa steg analyserar EQT datan - och det är där den artificiella intelligensen kommer in i bilden.

“Om vi bara hade hållit på med vanlig datainsamling hade vi kunnat använda de verktyg som redan finns på marknaden. Men nu låter vi mjukvaran analysera datan och lära sig av det. Det är många som pratar om AI men vi använder det på riktigt. En stor del av Motherbrain är att vi använder maskininlärning för att hitta de bolag vi vill åt”, säger Andreas Thorstensson.

Han beskriver skillnaden mellan vanlig dataanalys och maskininlärning som att mjukvaran hittar mönster och samband i datan som en människa inte hade kunnat förutse.

“Utan att säga för mycket handlar det till exempel om att hitta fintech-startups i Europa, inom betalningar, som kommer att ta in en ny runda riskkapital inom sex månader och som har grundare som rankar högt enligt de parametrar vi har satt upp. Det kan man förstås göra utan AI, men i det här fallet drar AI:n egna oväntade slutsatser och blir allt smartare med tiden”, säger Andreas Thorstensson.

EQT Ventures har i dagsläget runt en halv miljon företag i databasen, och kommer enligt Andreas Thorstensson snart att ha en miljon företag i registret.

Motherbrain används inte bara av Ventures. Hela EQT, även den del som investerar i mogna företag, utnyttjar tjänsten.

“Vi använder det här hela tiden. Vi har redan sett att vi hittar intressanta potentiella investeringar genom verktyget”, säger Andreas Thorstensson.

Vad tror du kommer hända med de riskkapitalbolag som inte satsar på digital utveckling?

“De kommer halka efter precis som alla andra gamla storbolag. På samma sätt som att en startup idag ska ha sitt utvecklingsteam internt och inte bara använda konsulter, tror jag att det här är omöjligt att lägga ut på någon annan. Det krävs personal som utvecklar mjukvara för specifikt det ändamål som bolaget vill ha”.

Vi har tidigare pratat med konkurrerande riskkapitalister om hur de ser på Motherbrain - och fått in blandade reaktioner.

Läs mer