Sök

Tesla stämmer staten – vill ha sina regplåtar

TeslaFordonKollektivavtal

Elon Musk, strejkvakt i Sverige där personal på dotterbolaget TM strejkar sedan i slutet av oktober. Foto: TT

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

“Inget som helst stöd i lagen”.

Strejken mot Tesla bara fortsätter. I förra veckan kunde vi berätta att Tesla inte får några registreringsskyltar till sina bilar eftersom sympatiåtgärder har gjort att Postnord inte får dela ut skyltarna till Tesla.

Nu stämmer Tesla svenska staten genom Transportstyrelsen eftersom de inte får tillgång till sina registreringsskyltar, rapporterar Dagens Industri.

"Detta beslag av registreringsskyltar utgör en diskriminerande attack utan något som helst stöd i lag riktad mot Tesla”, skriver bolaget i sin stämningsansökan.

I handlingarna går det också att läsa att Tesla vill att Transportstyrelsen ska tvingas se till att Tesla får de registreringsskyltar som de registrerat. Tesla vill också ha möjlighet att åka och hämta skyltarna hos tillverkaren medan frågan hanteras rättsligt. 

Stämmer även Postnord

Senare under måndagen kommer också uppgifterna om att Tesla även stämmer Postnord. 

”Denna tvist handlar om ett mycket allvarligt, närmast systemhotande, agerande hos Postnord”, skriver Tesla i stämningsansökan enligt Dagens Industri.

Tesla vill att Postnord lämnar ut alla post som de har till dem, inklusive de registreringsskyltar som finns hos Postnord. 

Bolaget, som ägs av svenska och danska staten, har sagt att de är neutrala i konflikten mellan Tesla och IF Metall, något som Tesla slår tillbaka i sin stämningsansökan. Postnord har sagt att stoppet av post till Tesla går under Force Majeure, alltså en stor oförutsedd händelse. 

”Postnord har tagit ett aktivt beslut att grundlöst besluta att ”force majeure” skulle föreligga och på så sätt medvetet gjort sig till ett skadligt instrument i arbetsmarknadskonflikten. Detta agerande är så anmärkningsvärt att det är exempellöst i svensk arbetsmarknadshistoria”, skriver bolaget enligt Dagens Industri. 

Just frågan om registreringsskyltarna var det som till slut fick Elon Musk att bryta tystnaden om konflikten i Sverige. I förra veckan svarade han på ett inlägg på X som handlade just om skyltarna med ordet: "Galenskap".

Har pågått sedan i början av november

Konflikten mellan IF Metall och Tesla har pågått sedan i början av november. Då tog facket ut anställda i Sverige i strejk. Flera fackförbund har hängt på och förutom posthantering har bland annat fastighetsanställda slutat städa Teslas lokaler och hamnarbetarna har slutat lossa Tesla-bilar från hamnarna.

Tesla har inte velat förhandla om ett kollektivavtal och enligt den utsedda medlaren är läget låst.

LÄS OCKSÅ: Allt om strejken på Tesla

Läs mer