Så mycket cashade Wester in på börsnoteringen av Paradox

Paradox Interactive Spiltan
Så mycket cashade Wester in på börsnoteringen av Paradox

Jon Mauno Pettersson

Redaktionschef

Börsnoteringen av Fredrik Westers spelbolag Paradox Interactive har övertecknats kraftigt. Nu väntar ett stort kassaklirr för ägarna.

Intresset för att teckna aktier i Paradox, det svenska spelbolaget bakom bland annat succén Cities: Skylines, har varit mycket stort. 

Enligt bolagets grundare och vd Fredrik Wester har erbjudandet om att köpa aktier i bolaget övertecknats kraftigt.

”Jag är egentligen inte förvånad. Det finns ett jätteintresse för hela den här branschen, så för oss är det en bra tid att noteras”, säger han.

Totalt sett kommer bolaget att sälja 15,5 procent av bolaget aktier till ett värde på 539 miljoner kronor. Det motsvarar en värdering på närmare 3,5 miljarder kronor.

För Fredrik Westers del innebär försäljningen ett kassaklirr på cirka 206 miljoner kronor. 

Storinvesteraren Spiltan, som ursprungligen investerade cirka 20 miljoner kronor i Paradox, cashar samtidigt in över 240 miljoner kronor i samband med noteringen. 

En annan storägare, finansmannen Peter Lindell, säljer även aktier för 57 miljoner kronor.

”Det känns bra, men det ingenting jag egentligen funderar på eftersom jag inte är en sådan person som konsumerar speciellt mycket. Men man får väl försöka göra något bra med pengarna. Kanske jobba med nya investeringar. Sådant vill jag hålla på med, och det ska bli roligt", säger Fredrik Wester.

Fredrik Wester minskar vid börsnoteringen sitt ägande från cirka 39 procent till 33,3 procent, vilket innebär att han fortsatt kommer att vara största ägare.

Även Spiltan kommer fortsatt att vara storägare med cirka 30 procent av aktierna.

Mer om Paradox omsättning, resultat och affärsmodell kan du läsa i den här artikeln.

Läs fler artiklar
LÄS MER