Sök

Källor: Farlig upptäckt på Open AI innan Altman fick kicken

Open AIAI

Sam Altman. Foto: TT

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Toppchefen hintade om framsteg. En dag senare fick han gå. Här är det senaste om vd-karusellen i Open AI.

Inom loppet av ett par dagar har Open AI:s vd Sam Altman sparkats och återinstallerats på topptjänsten i ett av AI-världens tyngsta bolag. Många är det som undrar vad det egentligen var som föranledde vd:ns fyra dagar i exil. Nu verkar bilden klarna något.

Det är Reuters som skriver att flera forskare i teamet varnade styrelsen för en AI-upptäckt som de menar har potential att utgöra ett hot mot mänskligheten precis innan Sam Altman fick gå. Nyhetsbyrån hänvisar till källor med insyn. Brevet och upptäckten ska vara några av flera faktorer som fick styrelsen att agera. 

Sam Altman återvände plötsligt till vd-rollen på Open AI i torsdags efter mer än 700 anställda hotat med att säga upp sig och i solidaritet följa med Sam Altman till konkurrenten Microsoft. 

Toppchefen har lett Open AI och ChatGPT till att bli ett av de snabbast växande mjukvarubolagen någonsin, med enorma investeringar från bland annat Microsoft. För bara en vecka sedan teasade Sam Altman vid ett framträdande i San Francisco att stora framsteg väntade. En dag senare petades han från det hajpade bolaget. 

Läs också: Allt om vd-karusellen i Open AI

Läs mer