Sök

Sam Altman tillbaka som vd på Open AI

Open AIAI

Sam Altman, vd på Open AI

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Fick sparken i fredags – nu är han tillbaka.

Sam Altman har återinsatts som vd på Open AI. Det skriver bolaget på X.

"Vi har nått en principöverenskommelse med Sam Altman att återvända till Open AI som vd med en ny styrelse som består av Bret Taylor (ordförande), Larry Summers och Adam D'Angelo," skriver bolaget på plattformen.

Beskedet kommer efter en minst sagt turbulent vecka för bolaget som har fått Microsoft att investera över 130 miljarder kronor och ligger bakom de omåttligt populära tjänsterna ChatGPT och Dall-E.

Fick plötsligt sparken

Det började sent på fredagskvällen svensk tid när Altman, som har varit en frontfigur i de senaste årens snabba AI-utveckling, fick sparken av styrelsen som samtidigt antydde att han hade undanhållit information från dem. 

Beslutet ska ha meddelats utan att tunga investerare som Seqouia och storägaren Microsoft blivit informerade. 

Mira Murati, som fram tills dess varit CTO på bolaget, tog över som interim-vd men under helgen ska hon enligt uppgifter till techjournalisten Kara Swisher ha hållit i ett möte med personalen där hon meddelar att hon kommer att fortsätta jobba för att Altman ska återinsättas som vd på bolaget.

Ny vd på plats

På söndagen meddelade dock styrelsen att Altman inte kommer tillbaka som vd och tillsatte istället Twitch-grundaren Emmet Shear som vd.

Något som i sin tur ledde till att nästan alla anställda på bolaget skrev på ett protestbrev där de kallade styrelsen inkompetent och hotade med att följa med Altman till Microsoft, där han erbjudits rollen att leda ett nytt AI-team. 

Hela den här karusellen och maktkampen i Open AI har alltså slutat med att Sam Altman nu är tillbaka på vd-posten i bolaget. Samtidigt har styrelsen bytts ut. Bret Taylor som nu blir ordförande, var tidigare vd på SaaS-jätten Salesforce, Larry Summers är tidigare finansminister i USA och Adam D'Angelo är grundare till Qoura.

Läs också: Allt om vd-karusellen i Open AI

Läs mer