Sök

Open AI och ChatGPT – detta har hänt

Open AIAI

Mira Murati, Emmett Shear, Sam Altman, Greg Brockman, Satya Nadella och Elon Musk.

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Det svänger snabbt inom Open AI, bolaget som ligger bakom ChatGPT. Här har vi sammanfattat alla händelser – så att du lätt kan hänga med.

11 december 2015. Open AI grundas av bland annat Elon Musk, Peter Thiel och den nu sparkade vd:n Sam Altman. Bolaget har som mål att främja och utveckla artificiell intelligens på ett sätt som gynnar mänskligheten.

22 juli 2019. Microsoft investerar 1 miljard dollar i Open AI. Då talas det mest om att tekniken ska kunna användas på Microsofts molnplattform Azure.

30 november 2022. Open AI släpper ChatGPT till allmänheten och det slår ner som en bomb. Breakits medgrundare Olle Aronsson använder den AI-baserade chattbotten för att skriva kärleksdikter till hans fru och det finns knappt en tech-person i hela världen som inte sitter och testar och ställer frågor till ChatGPT. 

Januari 2023. Microsoft köper 49 procent av OpenAI för 10 miljarder dollar, strax över 100 miljarder svenska kronor.

30 mars 2023. Över tusen forskare varnar i ett öppet brev för riskerna med AI. Med på listan finns även Steve Wozniak och Elon Musk. Forskarna vädjar om att pausa utvecklingen av AI-system som kan leda till oönskade konsekvenser för mänskligheten. 

28 april 2023. Open AI tar in 300 miljoner dollar, motsvarande 3,15 miljarder svenska kronor. Bland investerarna finns bland annat legendariska riskkapitalbolaget Seqouia, Founders fund och Thrive Capital. Även paret Nina och Sebastian Siemiatkowskis börsnoterade investmentbolag Flat Capital får komma in som ägare.

30 augusti 2023. Sajten The Information rapporterar att Open AI taktar 1 miljard dollar, motsvarande över 10 miljarder svenska kronor, i intäkter per år. Det kan jämföras med att bolaget 2022, innan ChatGPT släpptes, omsatte 28 miljoner dollar, motsvarande 300 miljoner kronor.

22 september 2023. George RR Martin, mannen som skrivit boken som ligger till grund för HBO:s succéserie Game of Thrones stämmer Open AI för varumärkesintrång. Författaren menar att hans böcker utan tillåtelse har matats in i ChatGPT för att göra den smartare.

20 oktober 2023. Open AI för diskussioner med investerare om att sälja aktier i bolaget. Tanken är att anställda i bolaget ska kunna casha in. Det anmärkningsvärda är värderingen, motsvarande 950 miljarder kronor.

17 november 2023. Plötsligt får vd:n och fanbäraren Sam Altman sparken som vd för Open AI. “Styrelsen har inte längre något förtroende för hans förmåga att fortsatt leda Open AI”, skriver bolagets styrelse i ett pressmeddelande. De lägger också till att Altman inte varit “uppriktig i sin kommunikation med styrelsen”. Även bolagets styrelseordförande Greg Brockman petas från sin post men ska få sitta kvar i styrelsen. Senare under dagen lämnar han även den positionen och bolaget tillsammans med tre andra toppchefer. Mira Murati, CTO på bolaget tar över som interim-vd.

Lördag 18 november 2023. Uppgifter om att storägaren Microsoft och flera investerare inte visste något om att Altman skulle sparkas kommer ut. Under helgen kommer uppgifter om att de, tillsammans med flera högt uppsatta anställda på bolaget försöker att återinsätta Altman som vd. Enligt The Information ska den tillförordnade vd:n Mira Murati ha sagt till personalen att hon jobbar för och vill att Altman ska ta över igen. 

Söndag 19 november 2023. Beskedet kommer att Altman inte kommer tillbaka som vd. Istället tar Emmett Shear över som tillförordnad vd efter Mira Murati. Shear är medgrundare till streamingtjänsten Twitch och har flera gånger varnat för farorna med AI.

Måndag 20 november. Microsofts vd Satya Nadella skriver på X och Linkedin att Microsoft kommer att fortsätta stötta Open AI. Han avslöjar samtidigt att Sam Altman och Greg Brockman tillsammans med flera andra från Open AI har blivit anställda av Microsoft för att leda ett nytt AI-forskningslag. Senare under dagen meddelade omkring 500 anställda att de skulle lämna Open AI och följa med Sam Altman till Microsoft om inte styrelsen avgick och vd:n återanställdes.

Tisdag 21 november: Det avslöjas att flera anställda svarat på nyheten om att Emmett Shear blir ny vd med en obscen emoji. Samtidigt säger Satya Nadella att Sam Altman fortfarande kan återvända till Open AI. 

Onsdag 22 november: Sam Altman återinsätts som vd efter turbulensen.

Men hur känner Emmett Shear, som ersatte och ersattes av Sam Altman på topposten? Han verkar inte hänga läpp. I ett inlägg på X på onsdagen skriver Shear att han är glad att Altman återvänder som ledare för Open AI, även om det innebär att han måste kliva åt sidan.

”Jag är djupt nöjd med resultatet, efter runt 72 timmar av väldigt intensivt arbete”, skriver han. 

Torsdag 23 november. Enligt källor till Reuters ska flera forskare i teamet på Open AI ha varnat styrelsen för en AI-upptäckt som de menar har potential att utgöra ett hot mot mänskligheten precis innan Sam Altman fick gå. Nyhetsbyrån hänvisar till källor med insyn. Brevet och upptäckten ska vara några av flera faktorer som fick styrelsen att agera. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer